Nieuwe Duitse moeder stuurt veilinghuis op overnamepad

TBAuctions heeft met overname Belgische collega eerste deal al binnen.

Veilinghuis TBAuctions is overgenomen door Castik Capital, een Duitse private ecquity. Die neemt bijna alle aandelen over van de Nederlandse investeerders Bencis en Hartenlust en enkele bestuurders van private veilinghuizen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

Die willen dat het veilinghuis overnames gaat realiseren in Nederland. De eerste deal is al gesloten. TBAuctions neemt het Belgische onlineveilinghuis Vavato over. TBAuctions is het product van een fusie tussen twee online veilinghuizen BVA Auctions en Troostwijk.

In het FD zegt CEO Samsom dat nog veel kleine veilinghuizen te koop staan. Met de portemonnee van Castik Capital is het veiliginhuis van plan om zich te roeren op de overnamemarkt.

Enkele topmanagers van het veilingbedrijf houden na de overname samen een klein minderheidsaandeel in het veilinghuis, meldt het FD. Over de koopsom is niets bekendgemaakt. De ondernemingsraad en toezichthouder ACM moeten nog instemmen met de transactie.

TBAuctions boekt omzetten van in totaal 435 miljoen euro De netto omzet bedroeg vorig jaar 66 miljoen euro. In opdracht van onder meer overheden, banken, curatoren en ondernemingen veilt het bedrijf allerlei (on)roerende zaken.

Het Nederlandse onlineveilinghuis organiseerde vorig jaar zo’n 11.000 veilingen, tegen 8.500 in 2019. Zo’n 2,6 miljoen veilingstukken (kavels) veranderden van eigenaar. Kopers komen uit de gehele wereld.

 

Gerelateerde artikelen