Nieuwe aandeelhouders stoppen 35 miljoen in Stedin

Laatst gewijzigd: 27 maart 2024 23:02
De netbeheerder zocht nieuw kapitaal voor een investering van acht miljard.

23 nieuwe aandeelhouders zijn ingestapt in het netwerkbedrijf Stedin Groep. Naast de provincies Utrecht en Zeeland, zijn ook negen Utrechtse en twaalf Zeeuwse gemeenten aandeelhouder geworden. Gezamenlijk versterken zij het eigen vermogen van Stedin met 34,8 miljoen euro. Stedin heeft het extra vermogen nodig om te blijven investeren in de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet.

“Na ruim vier jaar sluiten we de zoektocht naar kapitaalversterking succesvol af”, zo reageert Danny Benima, CFO van Stedin. “De noodzaak om meer te investeren in het net is duidelijker dan ooit. Deze urgentie heeft er mede voor gezorgd dat we provincies en gemeenten in ons verzorgingsgebied hebben weten te overtuigen aandeelhouder te worden.”

Stedin investeert tot 2030 minimaal acht miljard euro in de uitbreiding van het elektriciteitsnet. In 2019 concludeerde het bedrijf dat er meer vermogen nodig was om te kunnen blijven investeren. Daarom startte de netbeheerder een traject voor kapitaalversterking.

In dat traject droegen bestaande aandeelhouders al 451 miljoen bij. Daarnaast heeft Stedin zelf ruim 160 miljoen bespaard door efficiënter te werken. In het najaar van 2023 stapte het rijk voor een half miljard in als aandeelhouder. Het instappen van het rijk gaf ook een impuls aan de credit rating.

Met alle nieuwe aandeelhouders die zijn toegetreden verwacht Stedin nu voorlopig rust op het vlak van financiering. Voor de start van de nieuwe reguleringsperiode, eind 2026, bepaalt de netbeheerder opnieuw welke kapitaalbehoefte er dan is.

Gerelateerde artikelen