Winnaar Young M&A-award 2017; ‘M&A-markt blijft maar doorstomen’

Niels Jonker ging vorig jaar aan de haal met de Young M&A-award. Hoe kijkt de Director Acquisition Finance bij Rabobank terug op 2018 en welke ontwikkelingen verwacht hij in 2019?

Hoe heb je het winnen van de M&A-award beleefd?
“Toen ik hoorde dat ik hem gewonnen had, was ik vooral enorm verrast. Als econometrist kan ik normaal redelijk kansen inschatten. Mede omdat een jaar de prijs ook door een Rabobanker (Peter de Kluijver – red.) was gewonnen schatte ik de kans op winst niet groter dan 15 tot 20 procent. Op de award-avond had ik veel aanspraak en kreeg ik leuke reacties van andere genomineerden. Klanten beginnen er ook vaak over, omdat op LinkedIn een filmpje heeft gestaan van de uitreiking. Dat is toch lekker binnenkomen.”

Heb je de award nog ingezet voor salarisonderhandelingen?
“Haha, nee. En de verwachte HR-stormloop is ook uitgebleven. Ik ben nog niet platgebeld door recruiters, al zit ik daar ook niet per se op te wachten.”

Hoe kijk je tot nu toe terug op de M&A-markt in 2018?
“Mijn manager Jacco Rolvink zei eind 2017 dat het een topjaar was dat lastig te overtreffen zou zijn. Toch is het gelukt. De M&A-markt blijft maar doorstomen. We hebben het waanzinnig druk gehad, met een enorme dealflow. We hebben voor het eerst ‘nee’ gezegd tegen deals op basis van de gebruikte structuren. Qua persoonlijke ontwikkeling ben ik nu bezig met een mooi project op het vlak van digitale strategie. Daarnaast loopt The Escapist, de escaperoom die ik met vrienden run, als een trein.” 

Bij welke mooie deals ben je afgelopen jaar betrokken geweest?
“De Bencis-deal waarbij online veilinghuizen Troostwijk en BVA zijn samengegaan was heel gaaf. Ten eerste omdat het gelukt is twee bedrijven met uiteenlopende bedrijfsculturen samen te voegen. Daarnaast is het vanuit het risicoperspectief interessant dat twee anti-cyclische bedrijven er nu al goed voorstaan. Verder ben ik bezig geweest met een mooi herstructureringsproject, maar dan kan ik helaas niets over zeggen.”

Gaat 2019 een nog beter dealjaar worden? 
“In de markt merk je dat steeds meer mensen zich afvragen: ‘hoe lang kan dit doorgaan?’ Economisch draait het goed en de vooruitzichten zijn dat ook. Ik denk dat de dealflow misschien iets afneemt, maar op een gezond hoog niveau blijft.”

Gerelateerde artikelen