Nielen Schuman realiseert ‘dubbelslag’ bij private-equitybedrijf Egeria 

Jan de Wilde van Nielen Schuman heeft dit jaar iets bijzonders gedaan. De genomineerde voor de M&A Award Best M&A Advisor Midmarket 2016 heeft een ‘dubbelslagdeal’ gedaan voor private-equitybedrijf Egeria. Hierin doet één koper gelijktijdig twee overnames, die op hetzelfde moment worden afgerond.

Egeria kocht in de dubbelslag The Employment Group en KP&T. “Wij hebben het idee van een gecombineerde aankoop van de twee bedrijven zelf gecreëerd, getest bij de CEO van The Employment Group en vervolgens pro-actief gepitched bij Egeria”, zegt Jan de Wilde. “Beide bedrijven zijn actief als detacheerder van technisch personeel. De aantrekkelijkheid van de propositie zit in het samenbrengen van de twee bedrijven. De combinatie biedt schaal- en synergievoordelen." Twee overnames gelijktijdig uitvoeren is complex. "Het was een uitdaging om deze twee aankoopprocessen gelijktijdig te laten verlopen. KP&T was op een verkoop voorbereid en een veilingproces was gestart, terwijl voor The Employment Group nog geen echte verkoopvoorbereidingen waren getroffen. Maar dankzij de effectieve handelswijze van Egeria, en onze actieve begeleiding als M&A-adviseur van Egeria, konden wij de transacties parallel onderzoeken en gelijktijdig afronden. Het feit dat wij als Debt Advisor daarbij ook nog de acquisitiefinanciering hebben gearrangeerd, heeft daaraan zeker bijgedragen.”
 
Onderhandelen met Chinezen
Een ander hoogtepunt uit het dealjaar van De Wilde was de verkoop van TANATEX aan het beursgenoteerde Chinese bedrijf Transfar. “Onderhandelen met Chinezen is wezenlijk anders dan met Europeanen of Amerikanen. Ik heb gedurende het verkoopproces vele bijzondere momenten meegemaakt. Het feit dat wij als verkoopadviseur altijd oog hebben gehad voor de culturele verschillen, en daarmee tijdens het proces expliciet rekening hebben gehouden, heeft in belangrijke mate bijgedragen aan wat voor onze cliënten een fantastische deal is geworden.”
 
Hoge bedrijfswaarderingen blijven
De Wilde kijkt tevreden terug op dealjaar 2016. “Niet alleen is ons team fors gegroeid naar inmiddels 24 professionals, ook hebben wij dit jaar meer dan 25 succesvolle transacties begeleid. Daarmee zijn wij uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke corporate finance adviseur van de Benelux.”
 
Ook voor 2017 verwacht de kanshebber voor een M&A Award een goed jaar. “Onverminderd zullen de overtollige liquide middelen bij zowel strategen als private-equityfirma’s, in combinatie met de lage rentestand en de ruime beschikbaarheid van bankfinanciering, de M&A-markt positief beïnvloeden. Daar het aanbod van echt goede bedrijven in de Benelux schaars is en blijft, blijven de bedrijfswaarderingen hoog. Dat zal, net als in 2016, veel eigenaren ertoe aanzetten om hun belangen in bedrijven te verzilveren.”

Jan de Wilde was dit jaar betrokken bij vijf deals:

  1. Verkoop van tankstationbedrijf Inter Oil aan energieconglomeraat VARO. Nielen Schuman trad  op als M&A-adviseur van de twee verkopende directeuren.
  2. Verkoop van chemiebedrijf TANATEX aan het Chinese, beursgenoteerde Transfar. Nielen Schuman adviseerde de verkopende private-equityfirma’s Wagram en Egeria.
  3. Aankoop van detacheringsbedrijf The Employment Group van Bencis door Egeria. Nielen Schuman was M&A-adviseur van de kopende private-equityfirma Egeria.
  4. Aankoop van detacheringsbedrijf KP&T van Mentha Capital door Egeria. 
  5. Arrangeren en structureren van mezzanine groeikapitaal voor online reisbureau TravelBird. Nielen Schumand was financieel adviseur van TravelBird.

De Wilde is één van de zes genomineerden voor een M&A Award in de categorie Best M&A Advisor Midmarket. Ontdek alle genomineerden voor de M&A Awards.

Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken?
Maximaliseer uw kans op succes en schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. 3 tips: 

1. Bezoek de M&A Awards op 15 december in Beurs van Berlage
Met 900 professionals is de M&A Awards het jaarlijkse hoogtepunt van de M&A Community met prestigieuze prijzen voor de beste deals, dealmakers, adviseurs en nanciers. Een evenement met schwung, black tie, hospitality en topentertainment. Professionals simply can’t afford to miss out. Reserveer direct een tafel of feestkaart via Overnames.nl.

2. Vind alle top-notch adviseurs in de Who’s Who in M&A 2017
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos dit uitstekend naslagwerk (224 pagina’s!) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en nanciers in. De Who’s Who in M&A 2017 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

3. Word nu lid voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens de M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, in M&A Database & League tables, M&A Magazine en Who’s Who in M&A en Private Equity. Gratis naar M&A Awards-galafeest? Word vóór 15 december lid via MenA.nl.

 

Gerelateerde artikelen