Nieuwe boutique van Nicholas Aperghis wurmt zich tussen de bulge bracket in league table M&A Advisory Q1

Twee boutiques schoppen het dankzij de Lumileds-deal tot plek drie en vier in de league table M&A Advisory naar dealwaarde, in het eerste kwartaal van 2015. De kleine kantoren staan daardoor in de top vijf met de grote investment banks Morgan Stanley, Credit Suisse en Citigroup.

Investeringsfonds GO Scale Capital kocht voor 2,8 miljard dollar Lumileds van Philips – de op een na grootste deal van het afgelopen kwartaal. Normaliter wordt bij dit soort miljarden acquisities een grote investment bank ingehuurd, maar het investeringsfonds van GSR Ventures koos ervoor om twee kleine kantoren – Aperghis & Co en Zaoui & Co – in de arm te nemen.

Aperghis & Co is het kantoor van de gelijknamige Nicholas en bestaat sinds vorige zomer. De boutique zegt op zijn website investment banking weer terug te brengen tot een persoonlijk niveau. Away from the bulge bracket firms, aldus het kantoor*. De nodige ervaring heeft heer Aperghis overigens wel opgedaan bij twee banken uit de bulge bracket, te weten Deutsche Bank en J.P. Morgan. 

* Een interview met Nicholas Aperghis staat op dit moment in de steigers. Houd MenA.nl in de gaten 

Gebroeders Zaoui
Dat geldt tevens voor Zaoui & Co, een kantoor dat door de Franse broers Yoel and Michael Zaoui in 2013 is opgericht. Ook zij werkten eerder bij een megabank: Yoel als co-head global M&A bij Goldman Sachs en Michael als vice chairman van de institutional securities group bij Morgan Stanley. Geregeld zaten deze broers uit het dealmakersvak bij hun vorige werkgevers tegenover elkaar aan de onderhandelingstafel, is te lezen in een artikel van The Wall Street Journal

Michael Zaoui kwam tijdens de Lumileds-deal aan de andere kant van de tafel ook weer zijn oude werkgever Morgan Stanley tegen als adviseur van verkoper Philips. Morgan Stanley was daarnaast betrokken bij de grootste deal van Q1 2015: de overname van Freescale door NXP Semiconductors ter waarde van bijna 11 miljard euro. Dat maakt deze investment bank de nummer één. 

Naam Aantal deals Waarde (€)
1 Morgan Stanley 3 13,81 miljard
2 Credit Suisse 1 10,51 miljard
3 Aperghis & Co 2 2,95 miljard
4 Zaoui & Co 1 2,8 miljard
5 Citigroup 1 1,75 miljard
5 Bank of America Merrill Lynch 1 1,75 miljard
6 Rabobank 4 1,13 miljard
7 KPMG 5 860 miljoen
8 ABN AMRO 7 675 miljoen
9 Deloitte 4 660 miljoen
10 BNP Paribas 2 650 miljoen
10 J.P. Morgan 2 650 miljoen

 

Dan nog de league table M&A Advisory naar aantal deals. ABM AMRO profileerde zich hier zoals gewoonlijk weer als een bank die bij veel deals betrkokken was. Zeven in dit geval. Op de voet gevold door ING Groep en BDO, waarbij laatst genoemde vooral mkb-deals begeleidde. Tot dusver in de league table M&A Advisory aantal deals weinig opvallends. 

Naam Aantal deals Waarde (miljoen €)
1 ABN AMRO 7 675 miljoen
2 ING Groep 6 597 miljoen
3 BDO 6 30 miljoen
4 KPMG 5 860 miljoen
5 NIBC 5 145 miljoen
6 Rabobank 4 1,13 miljard
7 Deloitte 4 660 miljoen
8 MBCF 4 20 miljoen
9 Morgan Stanley 3 13,81 miljard
10 EY 3 110 miljoen

De lopende league tables voor Q2 zijn een spannende race, waarbij de overname van BG door Shell ter waarde van 64 miljard euro het meest in het oog springt. Voortaan worden de driemaandelijkse league tables direct na afloop van ieder kwartaal gepubliceerd. De volgende dus op 1 juli.
 
 
Gerelateerde artikelen