Nexperia steekt 200 miljoen in Hamburgse fabriek

De investering is nodig voor de groeiende vraag naar halfgeleiders.

De Nederlandse chipmaker Nexperia steekt 200 miljoen dollar (ongeveer 187 miljoen euro) in zijn productielocatie in Hamburg. Daarmee wil de fabrikant geavanceerde halfgeleiders maken en de infrastructuur bouwen die daarvoor nodig is.

De investering is volgens Nexperia, dat zijn hoofdkantoor in Nijmegen heeft, nodig om de groeiende vraag naar efficiënte halfgeleiders voor energie op de lange termijn bij te kunnen benen. De chips die Nexperia in Hamburg wil produceren worden gebruikt voor elektrificatie en digitalisatie, bijvoorbeeld in datacenters. De productie moet deze maand al beginnen.

De halfgeleiders worden volgens Nexperia de komende twee jaar in de Duitse stad gemaakt. “Deze investering versterkt onze positie als toonaangevende leverancier van energie-efficiënte halfgeleiders”, zegt operationeel directeur Achim Kempe. Volgens hem moet het fabriceren van een van die halfgeleiders in de toekomst volledig in Hamburg gebeuren.

Verschillende grote techbedrijven hebben de laatste tijd miljardeninvesteringen aangekondigd en daarvoor zijn chips nodig. Zo wil Amazon komende jaren 8,8 miljard dollar uittrekken om zijn infrastructuur voor clouddiensten in Duitsland uit te breiden. Microsoft kondigde miljardeninvesteringen in onder meer Frankrijk en Zweden aan om in die landen zijn clouddiensten en kunstmatige intelligentie (AI) uit te breiden. In Maleisië wil Google 2 miljard dollar steken in onder meer zijn eerste datacenter daar.

Nexperia maakt ook chips voor bijvoorbeeld smartphones en auto’s. Het bedrijf hoorde vroeger bij de Eindhovense chipproducent NXP, maar werd een aantal jaren geleden overgekocht door Chinese investeerders. Sinds 2018 is het in handen van het Chinese Wingtech Technology.

Lees ook: Behind the Deal: ondanks Wet Vifo nam Nexperia Nowi Energy over

Gerelateerde artikelen