Nederlandse durfinvesteerders blijven investeren in 2023

Nederlandse venture capital investeerders willen in 2023 veelal evenveel of meer investeringen doen in groeibedrijven, ondanks economische afkoeling - vaak wel tegen lagere waardering

Dat schrijft Business Insider.
 
Bijna driekwart van de Nederlandse investeringsmaatschappijen voor startups en scaleups maakt zich zorgen over de afkoeling van de economie. Toch stelt het gros van de geldschieters dit jaar evenveel of meer investeringen te willen doen in jonge groeibedrijven. Wel wordt er geregeld kritischer gekeken naar de waardering van startups.

Dat blijkt uit een rondvraag van Business Insider bij achttien Nederlandse investeringsmaatschappijen die financiering bieden aan jonge groeibedrijven. Daarbij zitten zowel kleinere investeringsclubs als grotere durfinvesteerders en door de overheid gesteunde fondsen.

De Nederlandse economie koelt dit jaar naar verwachting af, vergeleken met de sterke groei van afgelopen jaar. Toch lijken Nederlandse investeerders die financiering verschaffen aan jonge groeibedrijven, hun strategie niet massaal te wijzigen. Hoewel geldschieters zich zorgen over het verslechterde economische klimaat, blijft de bereidheid om financiering te bieden voor startups en scale-ups relatief groot.

Zorgen over economie, maar geen aanpassing van investeringsbeleid
Zo'n 70 procent van de gepeilde geldschieters stelt zich zorgen te maken over de verslechterde economie. Doordat de economie licht groeide in het vierde kwartaal van 2022 is een recessie in Nederland op een haar na afgewend. Economen verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar veel minder snel zal groeien dan de afgelopen jaren.

Investeerders geven aan zich zorgen te maken over de krapte op de arbeidsmarkt, hoge grondstofprijzen, de gestegen rente en terughoudendheid bij collega-investeerders. "Dat laatste is nadelig", benadrukt investeerder Tatiana van Leer van Doen Participaties. "Wij investeren in de vroege fase en zoeken altijd naar co-financiers of investeerders die het stokje van ons over kunnen nemen."

Toch stelt zo'n 80 procent van de gepeilde investeerders de investeringsstrategie niet te hebben aangepast aan de nieuwe economische realiteit. Wel geven meerdere investeerders aan dat zij startups met een financieringsvraag lager waarderen dan zij tot voor kort deden.

Als een investeringsmaatschappij financiering biedt via een participatie als aandeelhouder, wordt er bij nieuwe investeringsrondes telkens opnieuw gekeken naar de waarde van nieuw uit te geven aandelen. Hoe hoger de aandelen van een startup worden gewaardeerd, des te minder nieuwe aandelen er hoeven te worden uitgegeven om een bepaald investeringsbedrag op te halen. Omgekeerd krijgt een financier die aandelen koopt, bij een lagere waardering meer aandelen voor een bepaald financieringsbedrag en daarmee een groter belang in een startup.

Coenraad Vries van duurzaamheidsinvesteerder Startgreen Capital stelt op zoek te zijn naar "meer reële waarderingen". De waarderingen zijn volgens hem de afgelopen vijf jaar "onrealistisch hoog geworden, door het vele goedkope geld. Dat moet afkoelen, maar gebeurt nog maar langzaam."

Ook stellen meerdere investeerders kritischer aan te kijken naar de zogeheten 'runway' van een startup. Hiermee bedoelen zij hoe lang een bedrijf vooruit kan met een investering, voordat een nieuwe financieringsronde nodig is.

Bron: BusinessInsider.nl
Auteur: Jelmer Luimstra

Lees ook: M&A Trendonderzoek: Inzoomen op venture capital
 

Gerelateerde artikelen