Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen

De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie. Van de meelwormen kunnen onder meer voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook gewoon vleesvervangers.

Het bedrijf denkt dat de vraag naar "duurzame en gezonde voedingsingrediënten" de komende jaren sterk zal groeien. Niet alleen voor diervoeding, maar zeker ook voor menselijke consumptie. Vooral op dat laatste valk wil Ynsect snel uitbreiden en daarom neemt het Protifarm over.

Het Nederlandse bedrijf produceert jaarlijks ruim 1000 ton voedingsingrediënten, maar kan uitbreiden tot 20.000 ton. Die ingrediënten kunnen worden gebruikt als voedsel voor mensen, dieren en planten. Ynsect heeft zelf twee fabrieken en aan een derde wordt gewerkt. Daarmee heeft het de mogelijkheid om te groeien naar een capaciteit van 230.000 ton per jaar.

Insecten worden gezien als duurzaam alternatief voor vlees. Voor het kweken van meelwormen is namelijk veel minder voedsel en ruimte nodig dan voor het houden van dieren als varkens, runderen en kippen. Zowel Ynsect als Protifarm diende al een aanvraag in bij de Europese voedselwaakhond EFSA om het eigen meelwormproduct goedgekeurd te krijgen voor menselijke consumptie.

Gerelateerde artikelen