Nederlandse Drogisterij Service koopt DA

De Nederlandse Drogisterij Service, dat onderdeel is van groothandel Holland Pharma, neemt het failliet verklaarde DA over. De overname gaat wel gepaard met banenverlies bij de drogisterijketen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) staat onder voorbehoud toe dat Holland Pharma Exploitatie onderdelen van DA overneemt. Dat heeft ACM met een spoedbesluit bepaald.
Bij het nieuwe DA is waarschijnlijk plaats voor ongeveer twee derde van de ruim tweehonderd medewerkers van de centrale organisatie. Dat heeft directeur Henk Castelijns van de doorgestarte drogisterijketen laten weten op BNR Nieuwsradio. Hij hoopt het personeel binnen enkele weken meer duidelijkheid te kunnen geven. "Er moet met man en macht gewerkt worden om daar een nieuw plan voor neer te zetten. Dat gaan we zo snel mogelijk doen", aldus Castelijns.
Dinsdag werden het distributiecentrum en het hoofdkantoor van DA failliet verklaard en kort daarna kwam het bericht naar buiten dat het retailbedrijf een doorstart maakt onder de vleugels van de Nederlandse Drogisterij Service, onderdeel van groothandel Holland Pharma.
Dat was geen vooropgezette strategie, stelt Castelijns, die pas in oktober aantrad en nu aanblijft als directeur. De vorige directie van DA begon al een half jaar geleden met het praten met partijen om de mogelijkheden voor een doorstart te bekijken. Castelijns zegt dat nog is geprobeerd om tot een overname te komen zonder een faillissement. Maar dat is niet gelukt.
DA telt meer dan 260 winkels. De keten draait bijna geheel op zelfstandige franchisenemers. Die zijn niet failliet gegaan en kunnen dus ook gewoon open blijven. Hun personeelsbezetting staat ook los van de afslanking bij de centrale organisatie.
Het probleem van DA was dat veel van de franchisenemers uit onvrede over het beleid van de vorige directie uit de keten zijn gestapt, met een groot omzetverlies bij de centrale organisatie tot gevolg. Castelijns wil zich met het doorgestarte retailbedrijf opnieuw gaan focussen op ,,het zo goed mogelijk bedienen van de zelfstandige drogist in Nederland”. 
De Nederlandse Drogisterij Service is onderdeel van Holland Pharma, dat op zijn beurt weer behoort tot de Mosadex Groep. Voorzitter Ronald Rodenburg van de Coöperatie DA winkels zei dinsdag tegen de Volkskrant dat de naam DA behouden blijft bij de doorstart.
 
(ANP) 
Gerelateerde artikelen