Nederland staat er goed voor, maar doen we er genoeg mee?

Volgens Omar Hatamleh hebben we in ons land een ecosysteem om de paradigma shifts ten positieve te benutten.

Is er iemand die het zich kan veroorloven niet naar wat Omar Hatamleh aangeeft in het interview te handelen? Alleen degenen die graag in het heden – of nog erger – in het verleden willen blijven. We hebben als IMPROVED Corporate Finance de eer om Omar als onze adviseur zeer regelmatig te kunnen benutten. Maar middels het interview willen we zijn enorme denkkracht – hij heeft 5 PhD’s – graag met het MenA netwerk delen. Dus voor degenen die het (nogmaals) willen zien: You can now view the replay of the webinar: What the AI Revolution means for the economy. Want to read more about AI have a look at the book ''Betweenbrains'' written by Dr. Omar Hatamleh.

Omar geeft aan dat Nederland er qua innovatie en adaptiviteit goed voorstaat! En zijn advies aan de investeerders is dan ook; kijk niet naar een individuele onderneming maar bedenk hoe het ecosysteem op basis van transitie er uit zal gaan zien.

Wij zijn hier al een tijdje mee bezig. We zitten middenin de gigantische ontwikkelingen in de samenhang tussen Mobiliteit + Energie Transitie + Smart City. En een begrip dat daar zeer regelmatig in terugkomt is INFLECTION POINT.

En laat over dit begrip nou ook een enorm goed boek geschreven zijn door Rita McGrath; SEEING AROUND CORNERS heet het en heeft als sub-titel; how to spot inflection points in business BEFORE THEY HAPPEN.

Paradigmatic shifts can either create new opportunities. Or they can lead to devastating consequences.

Laat nou de COVID 19 crisis ook een aanleiding zijn om vooral die nieuwe opportunities te pakken. Volgens Omar hebben we in ons landje een ecosysteem om de paradigmatic shifts ten positieve te benutten.  Dus bij deze de oproep aan ondernemers, kapitaalverschaffers, wetenschappers en anderen die een impactvolle rol willen en kunnen spelen; let’s spot these inflection points.

Deze column is niets anders dan een uitnodiging om met zowel de denkers als de doeners de lijst te maken met de meest kansrijke nieuwe ecosystemen. Dan moet het uiteraard niet bij de lijst blijven. We gaan dan dus ook de beoordeling doen waar we met ons Nederlandse ecosysteem het verschil gaan maken. Omar zegt het al in zijn interview; we zien enorme kansen in de healthcare, FinTech, Educatie, Energie & Mobiliteit en AgriTech. Allemaal extreem relevant. Global impact maken.

Only those individuals who can “see around corners” can position their organizations – and themselves – for success.

Conclusies: lees de boeken van Omar en Rita, bepaal met wie je het verschil gaat maken en deel je succes. Mijn eerste uitnodiging voor het horen van zijn suggesties hierover gaat naar Pieter Zwart. Die niet alleen Coolblue tot een waanzinnig succes maakt maar nu dus ook in de energietransitie een baanbrekende rol gaat vervullen. @Pieter; de floor is yours

Gerelateerde artikelen