Nederland domineert de Europese SPAC-markt

Uit onderzoek van Risk Business blijkt dat Nederland met 41% marktaandeel de Nederlandse SPAC-markt leidt.

‘Special purpose acquisition companies’ worden voornamelijk gebruikt op de Amerikaanse aandelenmarkten om beursintroducties (IPO's) te vergemakkelijken, schrijft Risk Business in een recent onderzoek. Deze beursgenoteerde ‘shell-companies’ halen kapitaal op in een IPO-proces en gebruiken dat kapitaal vervolgens om te fuseren met een particulier bedrijf, of dit bedrijf over te nemen. Meestal staat hiervoor een periode van twee jaar. 

2021 was een absoluut recordjaar voor SPAC's. In de eerste drie maanden van het jaar werd het record van 2020 van 79,3 miljard dollar al verbroken en in mei 2021 was wereldwijd meer dan 100 miljard dollar opgehaald door spacs. Tegen het einde van het jaar was alleen al in de VS 162 miljard dollar opgehaald. Volgens gegevens van Refinitiv SPAC Research werden in 2021 bijna 200 Amerikaanse transacties afgesloten. 

In Europa begon deze markt ook hard te groeien, geleid door Nederland waar de IPO-waarde van spacs steeg van 496 miljoen dollar in 2020 naar 8,56 miljard dollar in 2021. Nederland heeft daarmee een marktaandeel van 41 procent in heel Europa voor SPAC's. De noteringsregels in het land weerspiegelen in de meeste opzichten de regelgeving op de Amerikaanse markt, onder meer door SPAC-aandeelhouders toe te staan aandelen in een SPAC te blijven verhandelen nadat een overnamedoel is geselecteerd. De regels in het Verenigd Koninkrijk zijn wat strenger wat volgens Risk Business heeft geresulteerd in een kleiner marktaandeel. In het Verenigd Koninkrijk vonden in 2021 zes SPAC-IPO's plaats die in totaal 16 procent van het totale Europese marktaandeel opleverde. 

Het risicoplatform waarschuwt voor risico's van een SPAC-bubbel. Ze vergelijken de recente boom in spacs met de boom in collateralised debt obligations (CDOs) en gerelateerde producten die uiteindelijk leidde tot de financiële crisis van 2008. Een grote zorg is dat minder ervaren beleggers in SPAC's worden opgelicht. Verschillende toezichthouders hebben dit ook geconstateerd en heroverwegen nu de relaxte regelgeving rond SPAC's.  

In de VS waarschuwde Gary Gensler, voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), bedrijven tegen het gebruik van SPAC's als een manier om de bureaucratie die gepaard gaat met een traditionele beursgang te vermijden. Hij heeft ook gesproken over het invoeren van nieuwe regels die de marketingpraktijken en openbaarmakingsvereisten aanscherpen, evenals het versterken van de aansprakelijkheidsverplichtingen voor degenen in SPAC-poortwachtersrollen, zoals sponsors. Kortom, verandering in de regelgeving rond SPAC's lijkt waarschijnlijk in 2022.  

Related articles