Natuurwinkel-keten overgenomen door Ekoplaza

Versgroothandel Udea, het moederbedrijf van Ekoplaza, is de nieuwe eigenaar van 25 Natuurwinkels.

Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Naast de Natuurwinkels en moederbedrijf Natudis, neemt Udea nog twee bedrijven over van Vroegop Ruhe: het Belgische bedrijf Hagor en versleverancier Kroon.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Het versterkt met de overname de toch als sterke positie in het segment van de biologische supermarkten. Udea is met 75 supermarkten nu, al de grootste in de markt. Udea is een groothandel, merkenhuis, im- en exporteur van biologische levensmiddelen en tevens franchisegever van de biologische supermarktformule Ekoplaza.

Vroegop Ruhe

Met de Natuurwinkel-keten ging het al langer tijd niet goed. Ook de nieuwe eigenaar, de Amsterdamse versgroothandel Vroegop Ruhe die de winkels in 2014 kocht, wist dat niet te keren en ging een jaar geleden op zoek naar een nieuwe eigenaar voor Natuurwinkel. De Natuurwinkels zijn goed voor een omzet van circa 30 miljoen euro. Ekoplaza boekt een omzet van circa 120 miljoen euro per jaar

Biologische voeding is aan een opmars bezig, toch is het voor biologische winkeliers moeilijker om te groeien, omdat supermarkten steeds meer en vaker biologische producten zijn gaan verkopen. 

De Natuurwinkels kunnen in principe hun eigen naam behouden. 'We gaan het gesprek aan met de franchise-ondernemers of ze een Ekoplaza-winkel willen worden', zegt Erik Does, algemeen directeur van Udea.

 

Gerelateerde artikelen