NAM mogelijk verkocht voor een miljard aan Canadees

Tenaz Energy is al actief in kleine Nederlandse gasvelden in de Noordzee.

Shell en ExxonMobil praten met het Canadese Tenaz Energy over een mogelijke verkoop van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), vooral bekend als de exploitant van het gasveld in Groningen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het was al bekend dat de olie- en gasconcerns van de winningsactiviteiten van de NAM afwillen vanwege het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

Shell en ExxonMobil zijn beide voor vijftig procent eigenaar van de NAM. De organisaties hadden in 2021 al aangekondigd dat ze onderdelen van de NAM in aparte bv’s zouden zetten vooruitlopend op een verkoop. De NAM gaf destijds aan zelf weinig ruimte te hebben om te investeren in de kleine gasvelden in onder meer de Noordzee en Waddenzee, Friesland, Drenthe en Noord- en Zuid-Holland. Vorig jaar wist persbureau Reuters vervolgens te melden dat Shell en ExxonMobil begonnen zouden zijn met een verkoopproces.

Tenaz zit al in Nederlandse offshore gasactiviteiten. Volgens de bronnen van Bloomberg is het nog niet gezegd dat het bedrijf erin zal slagen om de NAM in te lijven. Shell en ExxonMobil zouden de optie openhouden om nog te onderhandelen met andere geïnteresseerde partijen, waaronder Viaro Energy dat eveneens actief is in de Nederlandse Noordzee, als Tenaz er niet in slaagt om de financiering rond te krijgen.

Reuters stelde eerder dat er met de verkoop wel één miljard euro gemoeid zou kunnen zijn. Tenaz en ExxonMobil reageerden niet op vragen van Bloomberg. Shell en NAM weigerden tegenover het financiële persbureau commentaar te geven. Viaro Energy heeft wel laten weten interesse te hebben in de NAM. Volgens topman Francesco Mazzagatti zou het overnemen van de NAM goed in zijn bedrijfsstrategie passen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen