Nader onderzoek naar overname Youfone door KPN

Er is nader onderzoek nodig naar de voorgenomen overname van telecomprovider Youfone door KPN.

Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

In juni kondigde KPN de overname aan van budgetaanbieder Youfone voor 200 miljoen euro.

Door de overname van Youfone door KPN kan belangrijke concurrentiedruk wegvallen in het budgetsegment van de markt voor mobiele telecommunicatiediensten, vreest de ACM. Dat kan leiden tot hogere prijzen of een slechter aanbod voor consumenten.

In een vervolgonderzoek zal de ACM verder onderzoeken of dit inderdaad het geval is. Daarbij zal ze ook onderzoeken of andere aanbieders de rol van Youfone als aanjager van concurrentie over kunnen nemen.

De ACM kan besluiten overnames te verbieden als die te veel negatieve gevolgen hebben voor de concurrentie. Dan dreigen namelijk hoger dan terechte prijzen, een gebrek aan innovatie of te weinig prikkels om de kwaliteit te verbeteren. Bedrijven die willen samengaan kunnen ook met oplossingen komen, bijvoorbeeld door bepaalde onderdelen af te stoten.

Netwerkgebruik
Over de overname van Youfone wil de ACM ook meer weten, omdat dit bedrijf geen eigen netwerk heeft, wat het mogelijk maakt om goedkoop te kunnen werken. Nu maakt Youfone gebruik van het mobiele netwerk van KPN. Maar de budgetaanbieder van telecomdiensten zou evengoed via het netwerk van Odido of VodafoneZiggo kunnen werken. De ACM denkt dat Youfone als onafhankelijk bedrijf kan profiteren van zijn onderhandelingspositie in gesprekken met KPN over de kosten voor het netwerkgebruik, wat het mogelijk maakt scherp op prijs te kunnen concurreren. Maar door de overname zou dat veranderen, waardoor er extra onderzoek nodig is.

Lees ook: Dealplafond in zicht? Mededingingsautoriteiten blokkeren vaker overnames

Gerelateerde artikelen