MP Nordian Capital Perry Bos ziet toekomst zonnig in

In aanloop naar de M&A Awards 2016 op 15 december schotelt MenA.nl vijf winnaars van vorig jaar vijf vragen voor. Vandaag is dat Perry Bos, Managing Partner bij Nordian Capital Partners en tweevoudig Best Private Equity Midmarket Manager-winnaar.

1. Op wie moeten we dit jaar letten, nu de M&A Awards er weer aankomen?  
“Naar mijn mening heeft Lincoln International, met Eric Wijs (Head of Benelux & Managing Director, red.) een goed jaar achter de rug. Wij (Nordian, red.) hebben IGS gekocht waar Lincoln de verkopers (Vado Beheer, producent van matrijzen voor de optische en medische industrie, red.) adviseerde."

2. Welke eigenschappen moet een goede investeringsmanager bezitten?
“Het begint met technische vaardigheden, zoals goed kunnen rekenen en waarderen. Juridisch-technische kennis om een bedrijf te verkopen komt ook van pas, beseffen wat wel en wat niet kan. Bovendien zijn competenties als mensen laten meekrijgen in jouw ideeën onmisbaar. Overtuigend communiceren naar directies of medeaandeelhouders dat een bepaalde koers goed is bijvoorbeeld. Dat is wat lastiger dan de technische skill. Ervaren mensen leunen meer op die overtuiging, om met eigenaren te praten, maar zijn waarschijnlijk vroeger eerst begonnen met het maken van waarderingen.”

3. Uw collega Patrick Groeneveld zei vorig jaar dat er veel mooie bedrijven zijn. Is dat nog steeds zo?
“Dat denk ik wel. Er blijft een mooie stroom van middenmarkt bedrijven in Nederland. Dat gaat in golven, mee met de conjunctuur, maar ik ben niet somber. Er is veel concurrentie, het heeft te maken met de partijen onderling. We hoeven niet naar Zwitserland of Frankrijk, maar blijven investeren in Nederlandse midmarket bedrijven. In sommige gevallen zijn eigenaren babyboomers, die hun onderneming niet meer automatisch overdragen aan hun kinderen. Hun onderbouwing is: ‘Ik houd bij de verkoop genoeg over, daarmee kan ik mijn kinderen op een andere manier helpen’.”

4. Wat zijn voor u de hoogte- en dieptepunten in private equity dit jaar?
“Vanuit transactieperspectief is het een goed jaar. Wij hebben vier bedrijven gekocht, Alcomex, Open Line, Bouwatch en IGS. Luzac hebben we verkocht. Voor de rest van het jaar verwachten we aan de verkoopkant weinig actie, maar aan de aankoopkant gaat wellicht nog wat gebeuren.”

5. Wat zijn uw verwachtingen voor private equity in 2017?
“Ik denk dat genoeg eigenaren volgend jaar hun bedrijf te koop zetten. We mikken op drie a vier aankopen en een gelijk aantal desinvesteringen. Het kan wederom een goed jaar worden. Een ontwikkeling is dat onze branche snel professionaliseert. Als gevolg haal je nieuwe mensen erbij, maar ons team zal kapitaalintensief blijven en qua omvang  waarschijnlijk tussen de tien en vijftien man-vrouw schommelen.”

Gerelateerde artikelen