Momentum Capital: jaren ruzie en rechtszaken met de AFM

Last onder dwangsom was de druppel die de emmer deed overlopen.

De Amsterdamse investeerder Momentum Capital heeft twee accountants van de AFM aangeklaagd bij de Accountantskamer. Deze accountants zouden zich volgens Momentum op “onjuiste en zelfs misleidende wijze hebben uitgelaten over onderwerpen, zoals de eigendommen, de kasstromen en de op basis daarvan bepaalde actuele waarde van de belangen in een aantal vastgoedondernemingen”.

Welbewust risico op onjuiste informatie
Momentum is opgericht door Martijn van Rheenen en heeft meer dan een half miljard euro aan beheerd vermogen. Volgens Momentum Capital hebben de AFM-accountant welbewust het risico genomen dat rechtscolleges en het maatschappelijk verkeer onjuist werden geïnformeerd. “Dat is in strijd met de fundamentele beginselen voor accountants zoals neergelegd in de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA)”, aldus de investeerder in een persverklaring.

Sinds 2019 ligt Momentum Capital overhoop met de AFM. De toezichthouder beschuldigt de investeerder ervan beleggers onvolledig te hebben geïnformeerd over een beleggingsfonds dat op Braziliaans vastgoed is gericht. Momentum zou een investering van 35 miljoen euro in Braziliaans vastgoed te hoog hebben gewaardeerd.

Fel verzet tegen de beschuldigingen
Eind 2020 legde de AFM een last onder dwangsom op aan Momentum Capital van 100.000 euro. Die moest de investeerder betalen als de investeerder niet met gecorrigeerde informatie zou komen voor de beleggers.

Momentum heeft zich altijd fel verzet tegen de beschuldigingen en beschuldigde op haar beurt de accountants van de AFM van broddelwerk. Wat volgde waren rechtszaken van Momentum, die vergeefs eiste dat de toezichthouder het persbericht over de dwangsom zou intrekken. In maart van dit jaar trok de AFM aan het langste eind.

Maar in de procedure bij de Ondernemingskamer kwam Momentum als triomfator uit de strijd. De AFM heeft volgens het oordeel van de rechters Momentum Capital ten onrechte beschuldigd van het misleiden van beleggers.

Verkeerd gerubriceerd en gewaardeerd
“De Ondernemingskamer heeft geoordeeld dat de door Momentum Capital in de jaarrekeningen gekozen rubricering en waardering van belangen in Braziliaanse Vastgoedondernemingen juist waren”, aldus de persverklaring van Momentum. “Daarmee kwam de onjuistheid vast te staan van de stelling van de AFM dat deze belangen verkeerd zouden zijn gerubriceerd en gewaardeerd.”

De AFM is echter niet van plan om de last onder dwangsom terug te trekken. Voor Momentum is dat reden om naar de Accountantskamer te stappen. “Voor zover wij weten, zijn tuchtklachten tegen AFM accountants niet eerder voorgekomen”, zegt Martijn van Rheenen van Momentum. “Dit betekent echter niet dat de beroepsregels niet gelden voor AFM accountants. Integendeel, als toezichthouder op accountantsorganisaties dienen AFM accountants zich meer dan welke accountant dan ook te houden aan deze gedragsregels.”

Gerelateerde artikelen