Moederbedrijf van Scapino staat te koop

Winkelbedrijf Macintosh praat met geïnteresseerde partijen over een mogelijke verkoop van het bedrijf. Door de hoge schuldenlast en de slechte marktomstandigheden mogen aandeelhouders echter nauwelijks rekenen op een opbrengst, meldt Macintosh maandag.
Macintosh geeft momenteel diverse partijen inzage in de boeken, met als doel om het hele bedrijf of een substantieel deel ervan te verkopen. Dit moet ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen uiteindelijk kunnen blijven bestaan. De gesprekken zijn volgens de onderneming constructief, maar nog niet afgerond.
Het moederbedrijf van ketens als Scapino, Dolcis, Invito en Manfield waarschuwde dat de verkopen in november en de eerste weken van december tegenvielen. De omzet zal het ”duidelijk ontoereikende” niveau van het vierde kwartaal van 2014 daardoor niet overtreffen. Pogingen om de schoenenwinkels beter te laten draaien lopen vooralsnog ook stuk op de slechte verkopen.
Kwantum
Macintosh verkocht eerder dit jaar al diverse ketens, waaronder kledingwinkels in Groot-Brittannië en de interieurwinkels van Kwantum. Hierdoor werd de schuldenlast van het concern verlaagd, maar gingen ook de omzet en het bedrijfsresultaat verder omlaag.
Daardoor bleef de schuld ten opzichte van het resultaat (ebitda) groot. Samen met de tegenvallende omzetten zet die schuld de waarde van Macintosh als geheel zwaar onder druk. In alle scenario’s die nu worden onderzocht is de waarde voor aandeelhouders daardoor zo goed als nihil, waarschuwt het bedrijf.
 
(ANP)
 
Gerelateerde artikelen