MKB Fonds neemt meerderheidsbelang in Groveko

MKB Fonds, een Amsterdamse investeringsmaatschappij die voor particuliere beleggers rechtstreeks participeert in Nederlandse bedrijven, maakt bekend dat het een meerderheidsbelang van 70% heeft verworven in Groveko BV.
Met een jaaromzet van ruim 20 miljoen euro is Groveko één van de grootste en breedste leveranciers van professionele schoonmaakartikelen en hygiënesystemen in de Benelux, zo laat het MKB Fonds weten in een persbericht. Financiële details van de transactie worden niet bekendgemaakt.
 
Groveko levert schoonmaakartikelen en –machines aan de voedingsmiddelenindustrie, de medische- en farmaceutische sector, scholen, schoonmaakbedrijven, de automobielindustrie, horeca, de grafische sector, zorginstellingen en de snel groeiende wellness-sector. Groveko biedt haar klanten een volledig assortiment van ruim 15.000 hygiënische- en schoonmaakproducten, van sanitaire papierwaren, onderhoudsmiddelen en reinigingsartikelen tot hogedrukreinigers en schrobmachines.
 
Toen de Wageningse ondernemer Coen Blees (39) Groveko in 2004 kocht, was het een regionale speler met een omzet van circa 3 miljoen euro en 10 personeelsleden. Met een actieve ‘buy and build-’ strategie vormde hij de bedrijven om tot een landelijke speler, met vestigingen in Ede, Leiden en Oss. In de afgelopen jaren groeide de onderneming verder, onder andere door de overname van het Zwolse bedrijf Ewepo, naar op dit moment 70 personeelsleden. In de komende jaren wil hij  de omzet, samen met zijn nieuwe grootaandeelhouder, minimaal verdubbelen door branchegenoten over te nemen.
 
De overname van Groveko sluit volgens het investeringsfonds naadloos aan bij de bestaande bedrijvenportefeuille van MKB Fonds met daarin volwassen en winstgevende (handels)ondernemingen in onder andere consumptiegoederen en voedingsmiddelen. Thomas Wals, partner van MKB Fonds: "Voor de beleggers in onze MKB-fondsen zijn wij altijd op zoek naar de parels binnen het Nederlandse MKB. Groveko met haar stevige marktpositie is daar een schoolvoorbeeld van. Wij zullen de directie ondersteunen bij het verder professionaliseren van de onderneming en de ingeslagen ‘buy and build-’ strategie".
 
Coen Blees directeur van Groveko: "Er was veel interesse in de markt om te participeren in Groveko, waarbij mijn keuze uiteindelijk viel voor MKB Fonds. Hun duidelijke manier van communiceren in combinatie met de grote kennis van handelsbedrijven sprak mij zeer aan. Daarnaast is het netwerk van MKB Fonds zeer interessant voor Groveko, immers, voedingsmiddelenbedrijven zijn de grootste verbruikers van schoonmaakartikelen."
 
MKB Fonds beheert momenteel twee fondsen, met een totaal beheerd vermogen van circa 20 miljoen euro. Dit najaar lanceert MKB Fonds een nieuw Mixfonds met een beoogde omvang van 15 miljoen euro, gefinancierd door de uitgiftes van obligaties en aandelen aan particuliere beleggers. 
 
Gerelateerde artikelen