Minder ‘megadeals’ in eerste kwartaal 2019

In het eerste kwartaal van 2019 is zowel het aantal fusies & overnames als de totale dealwaarde afgenomen.

Het aantal fusies en overnames nam af met 33 procent, de totale dealwaarde met 23 procent. Dat blijkt uit Allen & Overy’s Global M&A Insights Q1 2019. 

Er waren ook minder ‘megadeals’ en het aantal grensoverschrijdende deals kende de traagste start van het jaar sinds 2009.

“De M&A-markt laat al geruime tijd een bij vlagen zelfs onstuimige groei zien”, aldus Justin Steer, partner bij Allen & Overy Amsterdam. “Het zou logisch zijn als de geopolitieke spanningen, handelsoorlogen en trager groeiende wereldeconomie weerklank krijgen in de M&A-markt. Toch zien we een ander beeld: bedrijven blijven geïnteresseerd in transformatieve strategische deals en we zien zelfs vijandige overnames, een goede indicator van een sterke markt en investeerdersvertrouwen. Alle ogen zijn dan ook gericht op de cijfers van het tweede kwartaal.”

In het Global M&A Insights Q1 rapport reflecteert Allen & Overy ook op de belangrijkste ontwikkelingen in de M&A-markt:

● Het aantal veilingen neemt al enkele jaren gestaag toe. In 2018 is voor het eerst meer dan de helft van de private M&A-deals uitgevoerd als een veiling. Verkopers overwegen alleen een veiling als ze verwachten genoeg mogelijke kopers aan te trekken, dus ook dit is een indicator van een sterke markt.
● De dealomgeving wordt wel riskanter: het aantal transacties dat goedkeuring van de toezichthouder vereist, groeit. De toezichthouders worden strenger en actiever, maar het is ook mogelijk dat de deals zelf riskanter worden: een teken dat de M&A-cyclus de volwassenheidsfase bereikt.
● Mededingingsautoriteiten kijken niet alleen naar concurrentiestructuur en prijs, maar ook naar de impact op innovatie of toegang tot data. Bovendien staan ze onder toenemende druk van de politiek om bijvoorbeeld geopolitieke belangen mee te wegen bij het beoordelen van deals.
● Investeerders worden geconfronteerd met een snel groeiende focus op nationale belangen: overheden kijken steeds kritischer naar buitenlandse investeringen. Niet alleen de nationale veiligheid is een factor van belang, ook gevoelige technologieën, nutssectoren, media en kritische infrastructuur liggen onder het vergrootglas.
● Digitalisering en innovatie geven een nieuwe impuls aan M&A-deals. Traditionele spelers kiezen bij het vormgeven van hun digitale- en innovatiestrategie tussen zelf een platform bouwen, een overname of een samenwerkingsverband. Chinese techreuzen zetten in op overnames om nieuwe markten en sectoren te betreden, in navolging van partijen als Google en Facebook.
● Verkopers waren in het voordeel in de private M&A-markt in 2018, wat tot uiting kwam in de voorwaarden van de deals. Het is de vraag of dit zo blijft in de meer onzekere M&A-markt in 2019, of dat kopers meer de overhand krijgen.

Raadpleeg hier de volledige M&A Insights Q1 2019.

* Deze cijfers betreffen deals die zijn aangekondigd tussen 1 januari 2019 en 22 maart 2019.

Gerelateerde artikelen