Miljoenenboete UBS om wangedrag overgenomen Credit Suisse

Laatst gewijzigd: 28 juli 2023 10:38
Naheffing van 400 miljoen.

De Zwitserse bank UBS moet de Amerikaanse en Engelse centrale banken een boete betalen van bijna 400 miljoen dollar. Aanleiding is het handelen van Credit Suisse, de Zwitserse concurrent die UBS eerder dit jaar overnam. Zo deed Credit Suisse zaken met investeringsfonds Archegos dat omviel door risicovol gedrag.

Archegos nam grote financiële risico’s op de beurs, met zware verliezen tot gevolg. Credit Suisse was een van de tussenpersonen voor die transacties. De affaire rond Archegos kostte de bank miljarden. Ook UBS verloor daardoor eerder honderden miljoenen dollars.

De Federal Reserve spreekt over wangedrag en “onveilige en ongezonde praktijken” bij Credit Suisse. Volgens de toezichthouder van de Bank of England heeft de Zwitserse bank “onvoldoende gereageerd op zorgen die naar voren zijn gebracht”. De Fed legt UBS nu een boete op van bijna 269 miljoen dollar, de Bank of England een boete van 87 miljoen pond. Omgerekend is dat samen zo’n 350 miljoen euro.

UBS heeft in mei al aangegeven vier miljard dollar opzij te zetten voor eventuele rechtszaken die voortkomen uit de overname van Credit Suisse.

Gerelateerde artikelen