Miljardendeal NXP katapulteert Goldman Sachs, Evercore, A&O en De Brauw naar top league tables 

De adviseurs bij de overname van chipfabrikant NXP door het Amerikaanse Quallcom van 43 miljard euro bestormen het podium van de league tables van de M&A Database. De chip-deal is de grootste overname van een Nederlands bedrijf sinds de de overname van BG door Shell in 2015.

Bij een grote deal horen veel adviseurs. Er zijn minstens zeven banken en zeven advocatenkantoren bij de miljardenovername betrokken.

Koper Qualcomm krijgt financieel advies van Goldman Sachs en Evercore. Juridisch advies komt van Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison; Cravath, Swaine & Moore en Allen & Overy.  DLA Piper (US) is betrokken als legal counsel voor de board van Qualcomm.  Centerview Partners is ingehuurd als financieel adviseur en verzorger van een fairness opinion voor de board van Qualcomm. 

Goldman Sachs en J.P. Morgan helpen Qualcomm aan de benodigde overnamefinanciering. 

Qatalyst Partners is de lead financieel adviseur voor NXP. Zij werken samen met Barclays and Credit Suisse. Juridisch advies komt van Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom en De Brauw Blackstone Westbroek. 

Maar dat is niet alles. Zelfs de adviseurs hebben adviseurs ingeschakeld. Een team van Jones Day onder leiding van Ferdinand Mason is betrokken als juridisch adviseur voor Qatalist Partners. 

Podium league tables opgeschud
De deal maakt van Allen & Overy de nieuwe nummer één in de league tables van de advocaten gesorteerd op dealwaarde. Het kantoor staat nu op ruim 86 miljard euro. De Brauw komt met 74 miljard op de tweede plaats. Bij de zakenbanken stond Goldman Sachs al op de eerste plaats. 

De Brauw neemt afscheid van trouwe klant NXP
Het team van De Brauw Blackstone Westbroek staat onder leiding van Arne Grimme. De M&A-advocaat heeft NXP bij menig deal geadviseerd en ziet zijn trouwe klant nu opgeslokt worden. "Al deze transacties zijn heel belangrijk geweest voor NXP en haar toekomst. Het is indrukwekkend om te zien hoe NXP sinds de spin-off van Philips in 2006 is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende producenten van halfgeleiders ter wereld. Deze overname door Qualcomm toont aan dat NXP zowel strategisch als financieel gezond is en dus toekomstbestendig is in de nieuwe vorm. Wij zijn trots de juridische trusted advisors van NXP te zijn geweest in al deze zaken"

Grimme werkt voor de deal samen met Grimme, partner Reinier Kleipool, Elmer Veenman, Niels Wolswijk en Valentine Snijder. Voor de fiscale aspecten is tax-partner Wiebe Dijkstra betrokken. Janneke van der Kroon neemt de arbeidsrechtelijke aspecten voor haar rekening. 

Het team van Allen & Overy staat onderleiding van Christiaan de Brauw. Hij werkt samen met Maurice Dudink (associate), Olivier Valk (associate) Jort de Groodt (associate), Joyce Leemrijse (Partner) en Isabelle Vollenbrock (Consultant). Voor de fiscale aspecten trekt Godfried Kinnegim (Partner) de kar, samen met Rens Bondrager (Counsel) en Max van Boxel (Associate). Arbeidsrecht wordt opgepakt door Frank Doornik (Counsel) en Sophie Kremer (Associate).

Kostensynergie van 500 miljoen per jaar

De fuserende partijen noemen die belangrijke voordelen van de overname. De technologie van beide bedrijven is complementair, beide bedrijven kunnen profiteren van elkaars distributiekanalen en ze rekenen op 500 miljoen US dollar aan kostenbesparingen per jaar. Het fusiebedrijf verwacht een omzet van meer dan 30 miljard US dollar en ´leiderschapsposities´ in als chipleverancier in de sectoren mobile, automotive, Internet of Things, security, radio frequentie en netwerken. 

Gerelateerde artikelen