Miljarden voor Tennet in afwachting van afscheid Duitse unit
Het kabinet stelt nog eens negentien miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het hoogspanningsnet. Met dat geld kan het staatsbedrijf weer twee jaar vooruit, zeggen de ministers Eelco Heinen (Financiën) en Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei).
Maar voor het Duitse deel van TenneT wil het kabinet eigenlijk geen Nederlands geld gebruiken. De deelname van private investeerders in TenneT Duitsland wordt op dit moment gezien als de beste structurele oplossing voor de kapitaalbehoefte van TenneT Duitsland, zo meldt het Ministerie van Financiën. Zo’n deelname zou kunnen via een onderhandse uitgifte van aandelen of een beursgang. De komende maanden worden hierover gesprekken gevoerd.
TenneT leek zich te kunnen verzekeren van voldoende financiële armslag via de verkoop van zijn dochterbedrijf in Duitsland. Die deal ketste evenwel af doordat de beoogde koper, de Duitse staat, de deal financieel niet rond kreeg. Om te voorkomen dat investeringen in het stroomnet daardoor stil zouden vallen, stelde het kabinet al overbruggingsleningen van in totaal 25 miljard euro beschikbaar voor 2024 en 2025.
Lees ook: Van 1,3 biljoen tot megatrends: De opkomst van infrastructuurinvesteringen in de 21e eeuw