Miljarden van Microsoft voor Britse AI

Laatst gewijzigd: 03 december 2023 13:51
Bijna drie miljard euro naar Britse AI-infrastructuur.

Microsoft gaat de komende drie jaar 2,5 miljard pond (bijna drie miljard euro) investeren in de infrastructuur rondom kunstmatige intelligentie (AI) binnen het Verenigd Koninkrijk. Daarmee wil het softwareconcern de omvang van de datacenters in Engeland verdubbelen, meer dan een miljoen mensen trainen om aan het werk te gaan in de AI-economie en de veiligheid van en het onderzoek naar AI ondersteunen.

“Deze investering in de infrastructuur zal helpen om aan de exploderende vraag naar efficiënte, schaalbare en duurzame AI-specifieke rekenkracht te voldoen, en aan de behoeften van de private en publieke sector die willen profiteren van de meest recente cloud- en AI-doorbraken”, schrijft Microsoft-president Brad Smith in een blog op de website van het bedrijf.

De Britse overheid is blij met de investering van Microsoft. Premier Rishi Sunak noemt het een “een keerpunt voor de toekomst van AI-infrastructuur en -ontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk”.

‘Europa dreigt achterop te raken’

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire waarschuwt dat de Europese investeringen in AI volledig in het niet vallen bij die van Amerikaanse techbedrijven, zoals Microsoft, Google-moederbedrijf Alphabet en Amazon.

Europese landen moeten volgens hem massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van deze technologiegiganten. Le Maire zei dit in een interview voor de Franse radio.

Le Maire dringt er bij de Europese Unie op aan om ook de financieringsmogelijkheden voor bedrijven te verruimen. Europa beschikt over de beste wetenschappers, goede laboratoria, geweldige bedrijven, zei Le Maire, “maar we hebben staten nodig die hen steun bieden en ervoor zorgen dat ze tientallen miljarden kunnen ophalen”.

Gerelateerde artikelen