Mijnbouwer BHP doet olie- en gastak van de hand

Mijnbouwer BHP doet zijn olie- en gasbezittingen over aan Woodside Petroleum. In ruil daarvoor krijgt het Brits-Australische BHP 48 procent van de aandelen van het eveneens Australische Woodside in handen. Die gaat BHP vervolgens verdelen onder zijn eigen aandeelhouders. De aandelen Woodside zijn ongeveer 15 miljard dollar waard, omgerekend 12,7 miljard euro.

BHP zet met de verkoop van de olie- en gasdivisie een nieuwe stap op weg naar het verlaten van de handel in fossiele brandstoffen. Eerder verkocht BHP ook al zijn Amerikaanse schalieactiviteiten. Ook werkt BHP aan een verkoop van zijn steenkooldivisie. Het bedrijf wil zich meer gaan richten op mineralen en metalen, wat volgens het bedrijf "toekomstgerichte" grondstoffen zijn.

Zo gaat BHP onder meer 5,7 miljard dollar investeren in een nieuwe mijn in Canada waar potas wordt gewonnen. In die grondstof voor mest wordt het bedrijf een van de grootste spelers ter wereld als de productie in die mijn in 2027 van start gaat. BHP hikte jarenlang aan tegen de kosten van het in gebruik nemen van de Canadese mijn, maar recent gingen de prijzen voor potas omhoog. Dat kwam niet alleen door een gestegen vraag, maar ook omdat de grote producent Belarus door economische sancties werd geraakt.

BHP profiteerde verder van de gestegen prijs van ijzer en koper. Het bedrijf breidt bovendien uit in de winning van nikkel, een belangrijke grondstof voor batterijen voor elektrische auto's.

In het afgelopen boekjaar, dat bij BHP tot eind juni loopt, behaalde het bedrijf een onderliggende winst van 17 miljard dollar. Dat is een stijging van 88 procent ten opzichte van het boekjaar ervoor.

Gerelateerde artikelen