Microsoft betaalt ruim 60 miljard voor bedrijf achter Call of Duty 

Microsoft koopt gamesontwikkelaar Activision Blizzard, bekend van games als World of Warcraft en Call of Duty. Microsoft probeert met deze overname, voor ruim 60 miljard euro de grootste uit de geschiedenis van het bedrijf, een verdere stap te zetten in de wereld van de computerspellen.

Door de titels van Activision in handen te krijgen, kan Microsoft zijn eigen exclusieve spelaanbod voor spelcomputer Xbox uitbreiden en beter concurreren met de PlayStation 5 van rivaal Sony. Die doet al langer goede zaken met exclusieve games die niet op andere spelcomputers verschijnen.

De meeste games van Activision kwamen al uit op de Xbox-consoles. De grootste gameserie van Activision, Call of Duty, werd met name succesvol dankzij Microsofts onlineplatform Xbox Live, waarmee spelers met elkaar verbinding kunnen maken voor zogeheten multiplayer-wedstrijden.

De laatste tijd is Activision ook veel in het nieuws vanwege problemen rondom seksisme en wangedrag van medewerkers. Eerder deze week meldde zakenkrant The Wall Street Journal nog dat de onderneming sinds vorige zomer tientallen medewerkers heeft ontslagen en nog eens zo'n veertig heeft bestraft om grensoverschrijdend gedrag.

De positie van topman Bobby Kotick, die Activision al drie decennia leidt, staat naar verluidt ook ter discussie bij zijn eigen personeel. Veel medewerkers zouden vinden dat dat hij beter ontslag kan nemen aangezien er ook kwesties aan het licht zijn gekomen waarin Kotick zelf wordt beschuldigd. Activision blijft de beschuldigingen tegen Kotick evenwel ontkennen. Microsoft laat nu weten dat het de bedoeling is dat Kotick ook na de samensmelting van de twee ondernemingen aanblijft.

Microsoft heeft besloten om de deal in contanten af te handelen. Er zal 95 dollarcent per aandeel worden overgemaakt, wat neerkomt op een behoorlijke premie ten opzichte van de beurskoers van Activision van de laatste tijd. Daarmee heeft de deal een totale waarde van 68,7 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen