Mensenrechtengroep protesteert tegen beursgang Shein

Het Chinese bedrijf neemt het niet zo nauw met personeelsbeleid en milieu.

Een Britse mensenrechtengroep heeft bij beurswaakhond FCA aangedrongen een mogelijke beursgang van webwinkel Shein in Londen af te wijzen. De groep, Stop Uyghur Genocide, is kritisch op de manier waarop het van oorsprong Chinese bedrijf omgaat met personeel.

Verschillende media hebben de afgelopen tijd gemeld dat Shein naar de beurs in Londen wilde. Het kledingbedrijf zou deze maand documenten hebben ingediend bij de FCA, de Britse financiƫle autoriteit. Daarmee zou het proces voor een mogelijke beursnotering later dit jaar in gang zijn gezet.

Shein zou een waarde hebben van vijftig miljard dollar. Eigenlijk wilde Shein naar de beurs in de VS, maar het bedrijf vreesde dat beurswaakhond SEC een spaak in het wiel zou steken.

De Britse tak van Amnesty International stelde dinsdag al dat een beursgang van Shein een “schande” voor de Londense beurs zou zijn. Volgens de mensenrechtenorganisatie hanteert het fastfashionbedrijf namelijk “twijfelachtige” arbeids- en mensenrechtenstandaarden.

Shein staat erom bekend razendsnel trendy kleren in de digitale schappen te leggen tegen zeer lage prijzen. De werkwijze van het bedrijf, dat eind 2021 naar Singapore verhuisde, krijgt veel kritiek. Zo zouden de makers van de kleding bij Shein te weinig betaald krijgen en zou het milieu zwaar te lijden hebben onder de massale productie van kleding. (ANP)

Gerelateerde artikelen