M&A Trendonderzoek Benelux: De huidige overnamemarkt in 15 citaten

Top dealmakers uit de Benelux delen hun visie op het M&A-klimaat en hun verwachtingen voor 2025.

Op woensdag 13 november verscheen de langverwachte derde editie van het M&A Trendonderzoek Benelux, uitgebracht door M&A en Ansarada.

Lees dit digitale magazine nu gratis en zonder registratie en boost je kennis over o.a. M&A, private equity, waardecreatie, cross-border deals en kunstmatige intelligentie:

In dit artikel een eerste glimp op de resultaten van het onderzoek:

“Ik heb nog nooit zo weinig potentiële deals zien langskomen als eind 2023, begin 2024.”
Marcel Vlaar, RSM

“Na de COVID-periode zijn we eigenlijk in een soort nieuw normaal terechtgekomen, waarin we nu nog steeds zitten. De volatiliteit is wat afgenomen, maar de groei is nog steeds niet teruggekeerd. Veel sectoren staan nog steeds onder druk en daardoor daalt ook het dealvolume, hoewel dit afhankelijk is van de sector.”
Karel Pinxten, Deloitte

“In het komende jaar zal er een toename zijn in het dealvolume, maar in eerste instantie zal dit eerder een kleine stijging zijn. Het zal een half jaar tot een jaar duren voordat we echt een significante opleving zullen zien. Private equity heeft een enorme hoeveelheid ‘dry powder’, en ze hebben portefeuillebedrijven die ze al jaren hebben en willen afstoten. Ze hebben daarvoor een goed economisch klimaat nodig. Dus ik blijf de komende maanden nog wat voorzichtig, maar ben daarna optimistisch.”
Veronique Gillis, PwC België

“In private equity zien we een trend waarin fondsen moeten beginnen met desinvesteren. Hoewel dit een jaar of twee kan worden uitgesteld, kan het niet veel langer worden uitgesteld, vooral omdat er nieuwe fondsen moeten worden opgehaald.”
Hans Swinnen, 3d-investors

“Als het gaat om secondaries markten zijn de signalen gemengd. Ze presteerden goed tot het laatste kwartaal, dat de slechtste prestaties liet zien van alle activaklassen. Toch verwacht ik nog steeds een stijging.”
Hossein Araghi, Lyvia Group

“De concurrentie om hoogwaardige activa is hevig. Kopers zijn nu veel beter voorbereid; ze hebben hun due diligence op de markt en het landschap gedaan en hebben diepgaande inzichten verworven in de industrie. Dit is geweldig voor de bedrijven die worden verkocht, omdat ze kunnen kiezen uit goed geïnformeerde kopers.”
Ida Kuijken, Fortino Capital

“Transacties worden bemoeilijkt door alle FDI-regimes voor buitenlandse investeringen die in heel Europa zijn ingevoerd. Het komt steeds vaker voor dat we een apart rapport moeten indienen in vier of vijf landen in Europa.”
Jan-Hendrik Horsmeier, Clifford Chance

“NLFI publiceerde onlangs zijn voortgangsrapport over de Volksbank, waarin wordt verwezen naar de mogelijke privatisering van de Volksbank, wat zou kunnen resulteren in een significante transactie. De Nederlandse regering heeft onlangs haar belang in ABN AMRO verminderd, wat leidde tot speculatie over een mogelijke overname. Ik denk dat het waarschijnlijk is dat we meer activiteit zullen zien in de financiële sector.”
Lieke van der Velden, NautaDutilh

“Ik verwacht de meeste activiteit in de energietransitiesector, ICT en landbouw. In de energiesector zijn er momenteel veel ontwikkelingen rond oplossingen voor netcongestie. In ICT is er altijd veel activiteit. De landbouwsector maakt een inhaalslag na eerdere vertragingen veroorzaakt door de energiecrisis.”
Tom Snijckers, Oaklins Nederland

“Capaciteiten, of toegang tot nieuwe processen en talent, zijn een belangrijke drijfveer voor M&A-deals. Dit weerspiegelt de voortdurende uitdaging van een krappe arbeidsmarkt. Consolidatie, gericht op kostenbesparingen, blijft een belangrijke drijfveer, vooral in sectoren waar schaalvoordelen cruciaal zijn. Creativiteit, toegang tot R&D en innovatie, voltooit de top drie van dealdrivers, wat het belang van innovatiecapaciteit in moderne bedrijfsstrategieën onderstreept.”
Sander Neeteson, ABN AMRO

“Zoals altijd is het hebben van een duidelijke strategische visie essentieel voor waardecreatie bij deals. Due diligence is ook cruciaal. Hoewel het niet elk probleem oplost, vermindert het aanzienlijk de verrassingen. Bij waardecreatie gaat het erom je te concentreren en de tijd te nemen om te groeien en te transformeren. Je wilt geen tijd verspillen aan het oplossen van te voorkomen problemen. Sterk leiderschap is ook cruciaal. Een visie hebben is geweldig, maar je hebt absoluut sterke CEO’s nodig om het uit te voeren.”
Richard Reis, Argos Wityu

“De regelgeving en regeldruk rond ESG nemen toe. Kopers zullen het aantrekkelijk vinden om een bedrijf te kopen dat al een goed ESG-beleid heeft en compliant is of zal worden. Dit zal ook steeds meer de focus worden van W&I-verzekeraars.”
Gülsüm Aslan, Risk Capital Advisors

“Frankrijk is bijzonder uitdagend zonder aanwezigheid ter plaatse vanwege vakbonden en specifieke regelgeving met betrekking tot organisaties en wetgeving. De VS kan ook moeilijkheden opleveren, vooral met closing-mechanismen. In Europa worden lockbox-mechanismen steeds gebruikelijker, waarbij de cijfers zijn gebaseerd op gecontroleerde resultaten, maar in de VS blijven ze vertrouwen op eindafrekeningen, wat tijd en complexiteit kan toevoegen. In Duitsland vormen belastingen vaak aanzienlijke obstakels bij deals.”
Marco Gulpers, ING

“De impact van cyber- en technologische risico’s op de mogelijkheid om waarde te creëren is enorm en wordt momenteel te vaak verwaarloosd in het proces. Er wordt wel aandacht aan besteed, maar het is gebaseerd op beleid en protocollen. Niet op het ontdekken van werkelijke kwetsbaarheden. Dit gaat veranderen!”
Peter Zwijnenburg, Aon

“Op het gebied van due diligence maakt AI echt een verschil. Als je 100 contracten uploadt, kan AI bijna onmiddellijk belangrijke clausules identificeren, zoals change-of-control-bepalingen. Dit helpt bij het bepalen welke contracten een deal kunnen beïnvloeden.”
Niek Kolkman, KPMG

Lees ook: M&A Trend Survey Benelux 2024-2025 nu live!

Related articles