M&A Trendonderzoek 2024: De overnamemarkt in 15 citaten

Het toonaangevende M&A Trendonderzoek 2024 samengevat in citaten.

Op 2 november 2023 lanceerde M&A en Ansarada het M&A Trendonderzoek 2024.

Dit toonaangevende digitale magazine kwam tot stand middels een online survey onder 247 M&A-professionals. De redactie van M&A interviewde ook 28 topdealmakers live voor dit onderzoek. Dit leverde een compleet beeld op van de M&A-markt met alle kansen en uitdagingen die de M&A Community op dit moment ziet en ervaart.

In het digitale trendmagazine komen al hun inzichten en voorspellingen bij elkaar. Klik op het onderstaande icoon om het magazine gratis en zonder inlog te lezen:

“Ik denk dat het aantal miljardendeals zal toenemen. Verder verwacht ik stijgende investeringen in de energietransitie en private equity die weer volop overnames gaat doen dankzij de stabielere financiële markten.”
Peter Toutenhoofd, BNP Paribas

“Nederland blijft een hele sterke, open markt binnen Europa waar kwalitatief hele goede bedrijven zitten, waar weinig barrières zijn, en het investeringsklimaat nog steeds aantrekkelijk is voor internationale partijen.”
Jan-Hendrik Horsmeier, Clifford Chance

“Het huidige sentiment is broos, vooral in Europa. Een zachte landing voor de Amerikaanse economie is wellicht mogelijk, de Europese situatie lijkt onzekerder. Als de komende maanden rustig blijven, kan het dealvolume meer stijgen, maar anders is een lichte stijging of zijwaartse beweging waarschijnlijker. Hierbij opgemerkt dat het een stijging zou zijn ten opzichte van het lage dealvolume van de afgelopen 12 maanden.”
– Bas Glas, Gilde

“Onzekerheid over economische ontwikkelingen houdt partijen echt bezig, maar ook breder geldt: wat komt er op ons af? Oekraïne, China, de energietransitie, ESG-eisen… Dit maakt de situatie complex en in een tijd van onzekerheid is M&A vaak niet prioriteit nummer 1.”
– Age Lindenbergh, Alvarez & Marsal

“Veel private equity-fondsen hebben de afgelopen tijd een platform gekocht en blijven daar overnames voor doen in het kader van een buy & build-strategie. Dergelijke add-ons blijven altijd wel volume veroorzaken en zijn iets minder cyclisch. De mid-market is dus minder hard geraakt dan de markt voor large cap overnames.”
– Mark Stoelinga, Clearwater International

“Investeringen in technologie en ICT is voor veel bedrijven de belangrijkste focus. Wat kunstmatige intelligentie (AI) nu teweegbrengt heeft enorme impact. Er zijn maar weinig bedrijven die niet gebaat zijn bij investeren in technologie. AI biedt voor sommige bedrijven veel kansen en voor andere veel uitdagingen, bijvoorbeeld omdat concurrenten er op een slimme manier mee omgaan of sneller met meer nieuwe oplossingen gaan komen.”
– Ida Kuijken, Fortino Capital

“Als een bedrijf heel erg achterblijft in belangrijke aspecten van ESG, zoals bijvoorbeeld niet beperken van zware CO2-uitstoot en niet uitstraalt er iets aan te willen doen, gaat een deal niet door.”
– Lesley van Zutphen, Bencis Capital Partners

“Je ziet een mindere bereidheid van investeerders om overal maar geld tegenaan te gooien, vooral in venture capital. Neem VanMoof. Het was te verwachten, want het geld spoot eruit en het product was niet goed, maar een paar jaar geleden was het niet gebeurd. Het is verdrietig voor de schuldeisers, maar je moet als bedrijf wel levensvatbaar zijn.”
– Ytzen Marseille, JB Law

“De grootste uitdaging is deal sourcing, oftewel het vinden van die top assets. Dat is overigens vanuit de markt bekeken. Vanuit de jurist bekeken is het de grootste uitdaging om de deal daadwerkelijk uitgevoerd te krijgen.”
– Daphne Bens, DLA Piper

“Milieukwesties, zoals klimaatrisico’s, milieuvergunningen en duurzaamheidsbeleid. zullen steeds meer worden meegenomen in M&A-transacties. Dit geldt in mindere mate voor diversiteit en inclusie: het belang hiervan wordt erkend, maar het blijven ongrijpbare begrippen, dus hun impact kan lastig worden meegewogen.”
– Gaby Smeenk, De Brauw Blackstone Westbroek

“IPO’s? Het huidige klimaat is te onzeker voor beursgangen. SPAC’s kunnen, denk ik, gelukkig als voltooid verleden tijd worden beschouwd.”
– Maurits Duynstee, AXECO Corporate Finance

“Zodra er een smetje zit aan het bedrijf, of zich een complicerende factor voordoet, dan merk je dat processen sneller stuklopen. We zien ook meer bereidheid om complexe structuren te gebruiken om toch een succes te maken van de deal. We zien minder straightforward transacties.”
– Gijs Linse, Allen & Overy

“Komt er wel of geen crisis? Dat is en blijft altijd de grootste uitdaging bij het voltooien van een M&A-deal. Crisis betekent een groot risico. Waarderingen worden dan heel moeilijk. En dat 3 of 5 jaar lang.”
– Johan Verlinden, Fagron

“Ik denk dat er een discount zit op ondernemingen die niet hoog scoren op ESG, en dat er een premium zit op bedrijven die daar wel goed op scoren.”
– Sergio Herrera, Rabobank

“We verwachten dat het aantal grote deals weer gaat toenemen, omdat de inflatie onder controle lijkt en de onzekerheden wat voorspelbaarder zijn geworden. Ook zien we dat er meer concurrentie is tussen de corporates en de grotere, internationale private equity-firma’s die de Nederlandse markt betreden. Van beide groepen verwachten we meer activiteit.”
– Rob van Veldhuizen, ING

 

Gerelateerde artikelen