M&A Forum: dealmakers en bedrijven op zoek naar cash

Voor het eerst na een lange, warme zomer kwam de M&A Community gisteren weer bijeen voor het M&A Forum. CEO's en CFO's spraken over geld ophalen in crisistijd, terwijl specialisten van ABN AMRO en Euronext inzicht gaven over alternatieve financieringsvormen. Zo'n 200 aanwezigen kregen inzicht in de mogelijkheden en spraken tijdens het aansluitende M&A Café al voorzichtig over een herstel van de M&A-markt.

Bekijk hier direct de foto’s

Het M&A Forum is de nieuwe verzamelterm voor de inhoudelijke en sociale events van de M&A Community. Volgens community managers  Willem van Oosten en Michiel Rohlof is voor die naam gekozen omdat de term ‘M&A Café’ de lading niet meer dekte. "De inhoud van de bijeenkomsten werd almaar sterker en voor het komende jaar hebben we weer een uitgebreid programma uitgerold. Het M&A Forum is dé plek voor alle professionals in dit vak."

Rijnhard Snouckaert, Managing Director ABN AMRO CFCM (ECM) beet het spits af en vertelde in zijn Masterclass over verschillende trends in de capital markets. Het Nederlandse bedrijfsleven in Europa maakt relatief weinig gebruik van de financieringsmogelijkheden die capital market instrumenten bieden, zo stelde hij.

Het marktoverzicht van Snouckaert diende een goede inleiding voor Hans Leufkens, de Head Client Coverage Nederland van Enternext. Enternext is een dochteronderneming van NYSE Euronext speciaal gericht op bedrijven met een marktkapitalisatie minder dan 1 miljard euro en er staan inmiddels al meer dan 750 MKB bedrijven genoteerd. Leufkens ging uitgebreid in op de mogelijkheden van Enternext als alternatieve bron van financiering. Ook hieruit bleek dat het Nederlandse bedrijfsleven kansen laat liggen om kapitaal op te halen.  Leufkens gaf meerdere voorbeelden van MKB bedrijven die met succes miljoenen hebben opgehaald via Enternext.

Diny de Jong, Managing Director van ABN AMRO CFCM, sloot het drieluik af met de presentatie van een case study van een alternatieve financiering via preference shares bij Randstad. Het uitzendbedrijf heeft middels preference shares circa 175 miljoen euro opgehaald. Volgens De Jong is het gebruik van het uitgeven van preference shares weer terug van weggeweest, met name omdat het investeerders betere rendementsmogelijkheden biedt dan gewone aandelen. Na de presentaties kwam er een levendige discussie op gang tussen de sprekers en de aanwezige professionals in de zaal. De voordelen van financiering via capital markets en Enternext in het bijzonder werden kritisch tegen het licht gehouden en er werden zelfs onderhandelingen gestart om de voorwaarden voor toetreding tot de Enternext te versoepelen. De onderhandelingen werden tijdens het aansluitende M&A Café voortgezet.

Financiering, of de uitdaging die bedrijven ondervinden in hun zoektocht naar cash, was ook het thema van de besloten Roundtable alwaar zo’n 15 ondernemers met elkaar in discussie gingen. Geld is er wel, zoveel is duidelijk, maar het vindt zijn weg niet altijd naar de bedrijven die het nodig hebben. Klanten die langere betaaltermijnen aanhouden, strengere eisen van de bank, private equity investeerders die teveel risico’s zien en goede investeringen die niet rond komen; het zijn enkele van de uitdagingen die bedrijven in Nederland ondervinden. In een zeer onderhoudende discussie werden allerlei mogelijkheden verkend; onder meer de Amerikaanse en Chinese interesse in Nederlandse bedrijven, maar ook het idee om geld op te halen bij klanten of om samen met gelijkgestemde bedrijven de kosten voor bijvoorbeeld R&D te delen.

Tijdens het aansluitende M&A Café werd door Willem van Oosten alvast de spanning rondom de M&A Awards aangewakkerd. De aanwezige Hugo Peek van ABN AMRO bleek als M&A Advisor eerste te staan en zodoende op ramkoers om een nominatie in de wacht te slepen: de league tables tellen in een aantal categoriën dit jaar ook mee in de telling (zie overnames.nl)

Martijn Arlman, collega van Hugo die namens ABN AMRO het woord nam, toonde zich enthousiast over de middag en was blij om te zien dat men in grote getale de weg naar de Gustav Mahlerlaan had gevonden. Op naar een mooi en vruchtbaar najaar!!

Schrijf je direct in voor de komende M&A Forums

 

Gerelateerde artikelen