Young Private Equity Manager 2020, wie is de beste?

Zeven genomineerden in de categorie Best Young Private Equity Manager, de jury had het er moeilijk mee.

De kandidaten:  
● Stefan de Groot – Analyst – Capital A
● Dennis Hofmans – Investment Manager – NewPort Capital
● Reinier Meurs – Associate – Torqx Capital Partners
● Hanneke Modderman – Investment Manager – Bolster Investment Partners
● Leonard Spigt – Investment Manager – Active Capital Company
● Daniella Vellinga – Associate Director – Rabo Corporate Investments
● Marie Weijler – Investment Manager & Investor Relations – Cottonwood Technology Fund

U kunt hier de pitches van de kandidaten lezen en stemmen. 

Het juryproces van de award voor de beste jonge Private Equity-manager van 2020 was een complexe aangelegenheid. Dat komt voornamelijk omdat dit onderdeel opgevat kan worden als de vrije slag van het dealmaken. Bij advocaten is er immers al een gebaand pad naar het partnerschap en ook in andere sectoren is het veel makkelijker appels met appels vergelijken, maar omdat het in private equity altijd gaat om maatwerkfinanciering die in kleine, hechte teams tot stand komt op basis van fondsen die flink uiteen lopen als het gaat om formaat, scope en investeringsfocus is het moeilijk om een eenduidige standaard van beoordeling in te stellen. Het is tamelijk lastig om medewerkers van fondsen die zich richten op distressed MKB-bedrijven te vergelijken met early stage VC’s, om maar wat te noemen, maar dat is toch de uitdaging die de jury voor zich had. 

Gelukkig was de jury niet voor een gat te vangen, maar dat is ook wel te verwachten met zo’n team van ervaren dienstverleners die alle ins en out van de business kennen. De jury bestaat uit: 
Tanja Kramer, Head of M&A bij KPN
Christiane van der Wateren, M&A Lead Finance bij Philips
Olivier Valk, Senior Associate bij Allen & Overy en Best Young M&A Lawyer 2019
Petra Zijp, Managing Partner bij NautaDutilh

De juryleden stelden dan ook een spervuur van vragen aan de kandidaten om de twee belangrijkste vermogens van de kandidaten te testen: snap je hoe je fonds in elkaar zit en waar je toegevoegde waarde ligt als PE-partij, en hoe kun je de ondernemers en managers van je portfoliobedrijven meenemen in die visie? Al snel bleek dat de verschillende kandidaten met overtuigende voorbeelden het afgelopen jaar hun probleemoplossend vermogen goed hadden kunnen loslaten op verschillende business cases (al dan niet ingegeven door de uitdagingen van de coronacrisis). Een terugkerend thema was de relatie met de ondernemers van portfoliobedrijven, met een memorabel voorbeeld van een kandidaat die een bedrijf binnen zijn fonds wist te halen omdat hij als enige het geduld had om tussen twee ruziënde aandeelhouders in een familiebedrijf te blijven bemiddelen. 

De kandidaten werden ook uitgedaagd om niet alleen wat te laten zien van de kerncompetenties die bij het vak horen, maar ook om hun visie te presenteren op de bredere community en te kijken naar de extracurriculaire activiteiten van de kandidaten, zoals het opzetten van trainingsprogramma’s en vrijwilligerswerk. Meermaals kwam de vraag vanuit de jury hoe de kandidaten omgaan met de reputatie van Private Equity-fondsen als ‘sprinkhanen’. Ook heeft de sector, not to put a too fine point to it, te maken met heeft feit dat het nogal een corporaal hengstenbal is. Er werd dan ook meermaals gerefereerd aan het belang van rolmodellen die afwijken van het traditionele plaatje. Een grappig voorbeeld trouwens van het genderverschil: bijna alle mannelijke kandidaten práten in hun pitch over hoe ze zo goed omgingen met de ondernemers van hun portfolio companies – terwijl bijna alle vrouwelijke kandidaten de ondernemers zelf voor de camera haalden in hun filmpje. Toch een klein verschil in benadering. 

Toen de rook van de pitches was neergedaald bleken de verschillende juryleden op belangrijke punten van elkaar te verschillen: de lijstjes van favorieten waren zeker niet eenduidig. bij het vaststellen van de uiteindelijke lijst kregen de juryleden dus alle kans om hun zaak te bepleiten tegenover de rest, wat eigenlijk vrij snel resulteerde in een lijst waar iedereen zich in kon vinden. Omdat het woord van de jury voor 75% kan deze spannende race nog beslist worden door de 25% stem van de community… Stemmen kan tot het einde van de maand!  

Gerelateerde artikelen