M&A Awards Belgium 2023: Zuurstof voor de economie

Laatst gewijzigd: 28 november 2023 12:22
Ruim 500 mensen woonden de prijsuitreiking in Paleis 10 in de Brusselse Expo bij.

Bekijk hier alle winnaars met jury-commentaar en bekijk hier alle foto’s.

Op 23 november 2023 vond de zesde editie van de M&A Awards Belgium plaats. De Belgische M&A Awards van dit jaar benadrukten de toegevoegde waarde van strategische M&A bij de groei van het Belgische ondernemersecosysteem. Voorzitter van de M&A Awards 2023 was Lieve Creten, die het stokje overnam van Urbain Vandeurzen. Creten leidde de Belgische M&A-praktijk van Deloitte voordat zij aan een glansrijke carrière begon als onafhankelijk (investment)adviseur en bestuurslid bij bedrijven als Telenet en Barco.

In de openingstoespraak gaf ze commentaar op de groei en verdere rijping van het Belgische M&A-ecosysteem – essentieel, in haar ogen, om een cultuur van ambitie en ondernemerschap in het land te bevorderen. Veel meer Belgische bedrijven beginnen overnames en externe investeerders te onderzoeken als een aanvullende manier om bedrijven te laten groeien naast organische groei.

De rol van de M&A Community is het begeleiden en vormgeven van deze ontwikkeling, wat haar ertoe brengt te zeggen dat M&A op deze manier “zuurstof voor de economie” is. Haar standpunten werden herhaald door Community Manager Charlotte Declercq, die haar ambitie uitsprak dat de M&A Community de Belgische M&A-gemeenschap zal blijven verbinden en inspireren door het hosten van fora voor het delen van kennis en het inzetten van een content- en dealdatabaseplatform.

Met 500 gasten op het galadiner was het evenement wederom een stuk groter dan vorige editie. Nu er veel meer bedrijven aanwezig zijn, is het duidelijk dat de M&A-gemeenschap in België groeit en een nog grotere zaal nodig had dan vorig jaar. Om recht aan de winnaars te doen, werd de ceremonie verplaatst van tussen de gangen van het galadiner door naar een aparte show, met de presentatie van de avond in de bekwame handen van Ilse de Vis, waarbij Community Manager Charlotte Declercq en Lieve Creten de winnende deals van uitleg – en loftuitingen van de jury – voorzagen.

De eerste prijs van de avond – voor de beste biotechinvestering – ging naar Aphea.bio. Dit agritechbedrijf heeft een serie C-ronde van 70 miljoen euro opgehaald om verschillende microbiële biostimulanten en biocontroleproducten op de markt te brengen. Creten prees het sterke vrouwelijke leiderschap van CEO Isabel Vercauteren en het feit dat de investeringsronde werd ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation.

De beste technologie-investering van dit jaar was Keyrock. Deze maker van digitale activamarkten slaagde erin een aanzienlijke hoeveelheid geld op te halen, zelfs in een turbulente cryptomarkt. Bij het bekijken van de investeringen keek de jury niet alleen naar de financiële details van de deal, maar ook naar het trackrecord van de betrokken investeerders, wat resulteerde in een duidelijke voorkeur voor deals ondersteund door gerenommeerde fondsen met bewezen trackrecords. De handtekening van een topfonds is op het gebied van durfkapitaal doorgaans een kwaliteitszegel voor een bedrijf.

Dan over naar de private equity-deals: de prijs voor de beste Mid Cap Private Equity Exit werd toegekend aan een complexe management buy-in van oprichter Bert Pauwels en Andera Partners in Pauwels Consulting. Creten merkte op dat het groeitraject van Pauwels niet alleen exemplarisch was voor het Belgische MKB, maar ook bewees dat Belgische bedrijven in staat zijn een aanzienlijke doorbraak te maken op de Nederlandse markt.

De prijs voor de beste Large Cap Private Equity Exit werd toegekend aan de verkoop van Amadys aan ETC door Equistone Partners Europe. Deze strategische exit in de telecom-infrastructuursector won het van de concurrentie dankzij de uitstekende financiële resultaten onder leiding van Equistone en het complexe stakeholdermanagement.

In de categorie Best Mid Cap Corporate Deal oogstte de delisting en overname van CTG door Cegeka lovende kritieken van de jury. Niet alleen groeide Cegeka in omvang uit tot een internationale speler op het vlak van managed IT-diensten, het vergde ook enige moed en ambitie van het Hasseltse bedrijf om een NASDAQ-bedrijf van de beurs te halen.

Wat de large cap-deals betreft: de deal tussen Orange en VOO was de duidelijke winnaar van de Large Cap Corporate Deal. Het was niet alleen de omvang en complexiteit van de deal die de aandacht van de jury trok, maar ook de strategische grondgedachte: door het mobiele netwerk van Orange te combineren met de fysieke infrastructuur van VOO, werd een echte allround telecommunicatiegigant gecreëerd.

Als zevende en laatste prijs van de avond ontving Jos Peeters een Lifetime Achievement Award voor zijn baanbrekende prestaties in Venture Capital. De oprichter van Capricorn, Quest for Growth en de Belgian Venture Capital Association was vereerd met de onderscheiding en bedankte zijn vrouw en teamleden in het publiek. Hij sloot zijn opmerkingen af met een leestip: hij smeekte de bedrijfsleiders in het publiek om ‘The signal and the noise’ van Nate Silver te lezen, waarin hij stelde dat het kunnen identificeren van het betekenisvolle en essentiële de belangrijkste vaardigheid is bij het runnen van een geweldig bedrijf.

Geïnspireerd door de wijze woorden van Peeters en de andere winnaars ging de gemeenschap over naar het grote galadiner. Tijdens het uitstekende eten en drinken dat werd geserveerd kon de M&A Community terugkijken op een spannend en dynamisch jaar van deals sluiten en vooruitkijken naar 2024. Het galadiner en het daaropvolgende feest waren de ideale gelegenheid om nieuwe verbindingen te leggen. De M&A Community bedankt alle partners voor hun blijvende steun en bijdrage aan de fantastische avond, vooral Ansarada, waarbij de dataroomspecialist optrad als hoofdsponsor van de Award Show.

Gerelateerde artikelen