M&A Awards België: Winnende deals en overnamestrategieën

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:16
2021 was wederom een prachtig dealjaar voor het Belgische zakenleven.

Ook dit jaar stond de champagne weer klaar in het indrukwekkende Hotel Maison de la Poste in Brussel om het glas te heffen op alle mooie deals die er het afgelopen jaar in België gesloten zijn. En die champagne was meer dan verdiend. Ondanks de uitdagingen van de coronapandemie was het aantal deals en investeringen in België hoog in 2021. De jury had dan ook dit jaar veel goede inzendingen om uit te kiezen! 

Community manager Daphné Debaenst heette het gezelschap welkom en stond ook nog even stil bij de huidige staat van de community en de plannen voor volgend jaar. De M&A Community barst van de ambitie: om de groei van de community en de toenemende betrokkenheid van de Belgische leden vorm te geven zullen er volgend jaar vier drie M&A Fora worden georganiseerd en komt er ook een op de Belgische markt gerichte website met communitynieuws, achtergrondartikelen en interviews en dealdata. 

Het is niet altijd een gegeven dat een dinner speaker een zaal vol dinerende dealmakers stil kan krijgen, maar het verhaal van Marianne de Backer, die bij Bayer verantwoordelijk is voor de groei- en innovatiestrategie, maakte diepe indruk. De impact van farmaceutische ontwikkelingen werd op indrukwekkende wijze in beeld gebracht door het filmpje dat De Backer vertoonde; hierin te zien was hoe Connor, een Amerikaans jongetje met een zeldzaam gendefect, dankzij een van de recent door Bayer verworven gentherapieën een slopende spierziekte had overwonnen. Ook was het boeiend om te horen hoe de specifieke uitdagingen van de farmamarkt eruit zien. Strategische partijen als Bayer moeten in hun M&A-proces altijd concurreren met IPO’s (en tegenwoordig ook SPACs). Om de biotechfounders tóch te winnen voor een strategische deal heeft De Backer een uitgekiende strategie ontwikkeld die bestaat uit een combinatie van hands-off management en wetenschappelijke ondersteuning. Zo’n strategie is echter niet genoeg: in een dergelijk spannende markt waar wekelijks nieuwe technologieën opkomen en het om gigantische bedragen gaat moet je snel en vaardig toeslaan. Toen de zaal hoorde dat De Backer in recordtempo een deal had gesloten ter waarde van vier miljard dollar, geheel op afstand, ging er wel een golf van bewondering door de zaal. Je moet het maar durven!

Na het hoofdgerecht was het tijd voor het spannende moment waarvoor iedereen naar Brussel was gekomen: de uitreiking van de Awards. Cynthia Reekmans onthaalde de winnaars op het podium en lichtte met scherpe vragen nog even de belangrijkste onderscheidende elementen van de winnende deals eruit – en uiteraard waren er mooie en grappige acceptance speeches van de winnaars. 

In de categorie Best Large Cap Corporate Deal won een mooie deal tussen family offices – D’Ieteren nam een belang in TVH. De Scandinavische expansie van cloud software provider Destiny Group won bij Best Mid Cap Corporate Deal; de grote overname van groene filterfabrikant Desotec door Blackstone won bij Best PE Growth Capital Deal. De indrukwekkend snel groeiende leverancier van software voor thuisbezorgers Deliverect won de prijs voor de beste fundingronde in Best Venture Capital Deal – Technology. De jury reikt ook elk jaar een award uit voor de beste venture deal in life sciences om het belang van deze sector voor België te onderstrepen: dit jaar won AgomAb Therapeutics.

Jury Proces M&A Awards
Het nominatieproces voor de jaarlijkse M&A Awards begint in juli en eindigt op 30 september. Per categorie kunnen pitches voor prenominaties worden ingediend door M&A- en private equity-professionals. De organisatie stelt dan per categorie een longlist samen. Vanaf editie 2021 heeft Vlerick Business School zich bij de organisatie gevoegd als kennispartner. Naar de deals op de longlist wordt uitgebreid onderzoek gedaan en er wordt per categorie een shortlist opgesteld. De jury komt vervolgens in oktober bijeen om hun stem uit te brengen en de genomineerden te selecteren.

De jury bestond in 2021 uit: 
– Urbain Vandeurzen, Chairman panel of judges, Co- Founder and Chairman Smile Invest
– Renaat Berckmoes, Co-Founder and Partner Fortino Capital
– Pierre Demaerel, Secretary General of the BVA and Chairman of the Belgian Growth Fund
– Philippe Haspeslagh, Chairman of Capricorn Partners and Family Business Network Belgium, Honorary Dean Vlerick Business School and Honorary Chairman Ardo
– Sophie Manigart, Professor and Faculty Dean Vlerick Business School
– Michael Sephiha, Journalist Mediafin/De Tijd

Voor meer informatie, bezoek ook: maawards.be/

Principal Sponsor


 

Gerelateerde artikelen