Juryverslag Best Young Private Equity Manager 2024

Last modified: 20 december 2024 10:35
Vijf topkandidaten streden dit jaar om de felbegeerde award voor Best Young PE Manager.

Op vrijdag 8 november 2024 vond in Capital C, het kantoor van Sijthoff Media in Amsterdam, de jurymeeting voor de Best Young Private Equity Manager 2024 plaats. Inzet van de bijeenkomst: wie wordt de opvolger van Katherine de Kruiff, de winnaar van vorig jaar en dit jaar een van de juryleden?

De vereisten voor deze titel
De kandidaat is niet ouder dan 35 jaar, levert een grote bijdrage aan het team en richting cliënten. Het zijn leergierige professionals die na een relatief korte carrière al uitmuntende prestaties neerzetten en door hun collega’s worden gezien als een toptalent in het vakgebied.

In de categorie Best Young Private Equity Manager waren de maanden voor dit juryoverleg via MAawards.nl en MenA.nl vele pre-nominaties ingediend. De jury heeft na uitgebreid beraad de onderstaande vijf genomineerden geselecteerd:

Jenthe Braspenning – Mentha Capital
Maartje Pijnenburg – Capital A
Marijn Silvis – Holland Capital
Cos Vrins – Gimv
Nicole Zomerhuis – Karmijn Kapitaal

De kandidaten kwamen om de beurt langs bij de deskundige jury voor een pitch en Q&A-sessie. De jury bestond dit jaar uit:

Nathalie van Woerkom, Partner bij AKD
Katherine de Kruiff, Associate bij Torqx Capital Partners
Wendy van Luit, Director Strategy & Deals bij PwC Nederland
Ronald Kemmeren, Partner bij Smile Sail

Beoordelingsproces
De juryleden beoordeelde de kandidaten op diverse aspecten. Hoewel het essentieel is dat elke kandidaat beschikt over de primaire hard skills, zoals kwantitatieve vaardigheden, werd er vooral gelet op meer onderscheidende eigenschappen. Een cruciale vraag voor de juryleden was bijvoorbeeld: Is er potentieel dat deze kandidaat Partner kan worden? Dit vormde een belangrijke leidraad bij de beoordeling.

De ideale kandidaat moet niet alleen een verschil kunnen maken binnen het team en de firma, maar ook bij een portfoliobedrijf. Hierbij werd ook gekeken naar de achtergrond: welke ervaringen heeft de kandidaat opgedaan in eerdere functies en wat doet de kandidaat buiten het professionele leven? Heeft de kandidaat dat speciale vuur dat anderen inspireert?

Pitches en vaardigheden
Het viel op dat de kandidaten dit jaar relatief jong zijn, zeker in vergelijking met voorgaande jaren. Toch bleef de jury kritisch. Een interessant gesprek werd geïnitieerd door een kandidaat die ‘kindness’ – een belangrijke soft skill – heeft toegepast tijdens een onderhandeling. Een van de kandidaten gaf aan dat deze vaardigheid soms ook een obstakel kan zijn bij het nemen van harde beslissingen en op andere momenten ook kan leiden tot een succesvolle uitkomst. Het vinden van een balans tussen de harde en zachte kant blijft een delicate, maar cruciale factor voor een succesvolle private equity manager.

De jury hechte veel waarde aan hoe kandidaten omgaan met moeilijke gesprekken. Niet alleen de voorbereiding en de gebruikte argumenten zijn belangrijk, maar ook het vermogen om te luisteren naar de andere partij en daar op in te spelen. Uiteindelijk moet de knoop echter worden doorgehakt. Een kandidaat benadrukte dat plezier in het werk helpt om tijdens onderhandelingen anderen op een constructieve manier te overtuigen, terwijl harde communicatie vaak averechts werkt. Dit geeft volgens de kandidaat een gevoel van benaderbaarheid.

Een andere vraag die de kandidaten kregen, was waar ze buiten hun werk trots op zijn. Sportactiviteiten blijken een rode draad in de antwoorden. Een kandidaat benoemde daarnaast haar trots op een specifieke exit waarbij ze vanaf het begin betrokken was. Ze speelde een sleutelrol in de overname, de groei van het portfoliobedrijf en uiteindelijk de exit, wat duidelijk illustreerde hoe zij verschil maakte in diverse transacties.

Kritische jury
De jury was rechtvaardig, maar streng. Zoals een van de juryleden stelde: “De basisvaardigheden, zoals processen managen en financiële modellen maken, maken niet het verschil. Die moeten vanzelfsprekend zijn.” Wat wel het verschil maakt, is of een kandidaat verder is dan wat normaal verwacht mag worden op diens niveau en ervaring.

Ambities spelen ook een rol. Een kandidaat gaf bijvoorbeeld aan meer impact te willen maken als investeerder – niet alleen voor de bühne, maar daadwerkelijk. Daarnaast kijkt de jury naar de carrièrepaden van kandidaten: hebben zij direct na hun studie voor een investeringsfonds gekozen, of komen zij bijvoorbeeld uit op corporate finance? Een breder perspectief en ervaring aan “de andere kant van de tafel” kunnen van toegevoegde waarde zijn.

De jury merkte ook op dat bijna alle kandidaten dit jaar vrouwen zijn, wat zij als een positief signaal beschouwen dat er wat aan het veranderen is in de sector qua diversiteit. Een belangrijke vraag is nu hoe vrouwelijke professionals in PE hun zichtbaarheid kunnen vergroten. Een van de antwoorden was het actief delen van verhalen die laten zien dat het anders kan en hoe.

Winnaar: Nicole Zomerhuis
De jury maakte een ranking die voor 75 procent de winnaar bepaalde. Vervolgens konden bezoekers van MenA.nl en MAAwards.nl stemmen en dit telde voor 25 procent mee.

Na dit proces kon er maar één winnaar zijn er dat is Nicole Zomerhuis van Karmijn Kapitaal geworden!

Zij overtuigde met haar visie, die ze energiek en charismatisch overbracht. Nicole illustreerde een case waarbij ze pro-actief een deal sourcte uit haar netwerk en vervolgens in een moeilijke situatie succesvol wist te onderhandelen en een deal wist te sluiten. Wat haar onderscheidde van andere kandidaten, was haar vermogen om haar verhaal en zichzelf overtuigend te presenteren en bovendien in een medior functie al veel senior potentie te laten zien in haar verantwoordelijkheden en successen.

Nicole heeft een opmerkelijke groei doorgemaakt, mede gezien haar overstap vanuit corporate finance naar private equity. Binnen Karmijn Kapitaal, waar diversiteit en inclusiviteit kernwaarden zijn, bleek zij naadloos in het team en bij de filosofie te passen. Hoewel rendement essentieel blijft, waardeert de jury hoe Nicole haar aanpak weet te verbinden met deze kernwaarden.

Opvallend is dat Nicole de enige kandidaat was die genomineerd werd door een eigen partner. Volgens de jury toont dit aan dat zij ook door ervaren collega’s als talent wordt gezien. Andere kandidaten werden vermoedelijk voorgedragen door bevriende professionals binnen de industrie, wat een minder objectieve aanbeveling kan zijn.

Daarnaast viel Nicole op door concrete antwoorden en voorbeelden in haar pitch. Waar anderen soms te abstract bleven, onderbouwde zij haar verhaal met data. Ook haar actieve betrokkenheid bij deal sourcing – waarbij ze jaarlijks meer dan 100 ondernemers spreekt – en het zelfstandig onderhandelen van deals maakten indruk.

Conclusie
Met haar duidelijke visie, concrete voorbeelden en bewezen resultaten heeft Nicole Zomerhuis de titel van Best Young Private Equity Manager 2024 meer dan verdiend. De jury is ervan overtuigd dat zij niet alleen nu, maar ook in de toekomst een verschil zal maken.

Related articles