Juryverslag Best Diversity Firm 2024: PwC is overtuigende winnaar

PwC heeft de M&A Award 2024 voor Best Diversity Firm in de wacht gesleept.

Op 6 november kwam de jury voor de M&A Award 2024 voor Best Diversity Firm bijeen. Vijf van de firma’s die schriftelijk hebben gepitcht, springen er wat de jury betreft uit. PwC is dit jaar bij alle juryleden favoriet.

De M&A Award voor Best Diversity Firm is bedoeld om voorlopers op het gebied van diversiteit en inclusie in de schijnwerpers te zetten. Door bedrijven te erkennen die vooroplopen in het creëren van een diverse en inclusieve werkomgeving, hoopt de M&A Community bij te dragen aan de verdere bewustwording dat diversiteit niet slechts een morele verplichting is, maar een zakelijke noodzaak.

Dat belang van diversiteit en inclusie is nog altijd niet tot iedereen doorgedrongen, zeker niet in de M&A wereld. Zonde. Want diverse teams brengen verschillende perspectieven met zich mee, wat leidt tot meer creativiteit en innovatie in de dienstverlening. Klanten – zeker klanten die zelf ook diversiteit en inclusie in het vaandel hebben – stellen dit uiteraard op prijs. In een arbeidsmarkt waar de strijd om de beste professionals hevig is, kunnen bedrijven met een diverse en inclusieve werkomgeving zich bovendien onderscheiden en makkelijk talent aantrekken en behouden – makkelijker dan organisaties waarin witte mannen van middelbare leeftijd de toon aangeven.

Dit jaar wordt de Award voor Best Diversity Firm voor de vierde keer uitgereikt tijdens de M&A Awards. In 2021 ging de award naar NautaDutilh, in 2022 ging Deloitte er met de prijs vandoor terwijl Pellicaan Advocaten vorig jaar won.

De jury
De jury bestond dit jaar uit:
– Freerk Smit (Partner / CFO bij Karmijn Kapitaal)
– Arwien Oemrawsingh (Senior Associate bij A&O Shearman)
– Meltem Koning-Gungormez (Partner bij Van Doorne)
– Kay de Gier-Formanek (Oprichter en CEO van KAY Diversity & Performance)
– Femke Schouten (Advocaat bij Pellicaan Advocaten).

De criteria
De jury beoordeelde de genomineerden op basis van drie criteria: impact, reproduceerbaarheid en innovatie.

Impact: Hierbij gaat het erom of de initiatieven die bedrijven vermelden daadwerkelijk bijdragen aan de bevordering van diversiteit en inclusie. Boekt een firma aantoonbaar vooruitgang? ‘Beweegt de naald’ op het gebied van D&I?

Reproduceerbaarheid: Kunnen de initiatieven gemakkelijk worden overgenomen door andere bedrijven in de sector. Kunnen ze op grotere schaal worden toegepast?

Innovatie: Zijn de initiatieven vernieuwend en onderscheidend?

Van alle inzendingen werden uiteindelijk vijf bedrijven genomineerd voor de prijs:
BDO Deal Advisory
Holland Capital
NautaDutilh
PwC
Van Doorne

De juryleden kenden elk van de vijf een score van tussen de 0 tot 10 toe. De favoriet van de jury werd gekozen door een gewogen gemiddelde te nemen van alle punten die de juryleden toekennen. Een gewogen gemiddelde werd gebruikt aangezien Meltem Koning-Gungormez niet mocht meestemmen over Van Doorne.

De overige pitches die waren ingezonden hebben de top-5 niet gehaald omdat ze niet voldeden aan de beoordelingscriteria of omdat ze onvoldoende concrete informatie bevatten over genomen initiatieven en de behaalde resultaten. Soms waren ze te summier of onvoldoende op Nederlandse situatie toegespitst. Een enkele bijdrage had een wel erg hoog ‘ChatGPT-gehalte’. Hier en daar leek het wel alsof de inzender zich aan ‘window dressing’ schuldig maakte.

De winnaar: diversiteitsbeleid PwC is innovatief en succesvol
PwC heeft de M&A Award 2024 voor Best Diversity Firm in de wacht gesleept. Met een team van 350 deals-professionals uit 34 verschillende nationaliteiten en een gemiddelde leeftijd van 28 jaar, bewijst PwC dat diversiteit en inclusie meer zijn dan alleen mooie woorden. De jury was met name onder de indruk van de innovatieve aanpak van het accountants- en advieskantoor, die tastbare resultaten oplevert.

Zo roemt de jury het OpenUp-platform, een 360-graden wellbeing-initiatief dat gratis toegankelijk is voor alle medewerkers én hun directe familieleden. Het platform biedt zelfhulp, groepssessies en één-op-één gesprekken met psychologen en lifestyle-experts. De impact is meetbaar: binnen acht maanden heeft twintig procent van de medewerkers gebruik gemaakt van het platform, met een waardering van 9.8 uit tien.

Een ander initiatief is ‘In My Shoes’, een virtual reality-training die bewuste en onbewuste vooroordelen aanpakt. “Dat is echt bijzonder”, merkt een jurylid op. “Je zit aan tafel en ervaart bijvoorbeeld een ongemakkelijk gesprek waarbij discriminerende opmerkingen worden gemaakt over iemands lunch. Als toeschouwer moet je beslissen hoe je reageert. Je voelt de spanning echt.”

De resultaten zijn indrukwekkend. Het verloop onder niet-westerse medewerkers is gedaald van 30,4 procent naar 14,7 procent in twee jaar tijd. Ook het verloop onder vrouwelijke medewerkers nam af met twaalf procentpunt.

Brede benadering
PwC onderscheidt zich door diversiteit breed te benaderen in plaats van alleen op vrouwen, zoals zo vaak gebeurt. Het programma ‘Women in Deals’ is bijvoorbeeld bewust gericht op zowel mannelijke als vrouwelijke collega’s. Deze inclusieve aanpak werpt zijn vruchten af: de kloof tussen mannen en vrouwen in de beoordeling van work-life balance is met 72 procent afgenomen.

Ook culturele diversiteit krijgt veel aandacht. Het aantal nationaliteiten binnen het deals-team is in één jaar tijd gestegen van negentien naar 34. Daarnaast faciliteert PwC internationale uitwisselingen: vijftien internationale collega’s kwamen naar het Nederlandse kantoor en vijf Nederlandse medewerkers gingen op korte termijn naar het buitenland.

ESG-integratie
De jury was ook onder de indruk van hoe PwC diversiteit en inclusie integreert in zijn dienstverlening. Onder leiding van Leonie Schreve, Partner ESG Deals, heeft het kantoor het afgelopen jaar 26 due diligences uitgevoerd en meer dan 75 client workshops georganiseerd waarbij D&I een integraal onderdeel vormde. “Het is bijzonder dat ze D&I koppelen aan deal value”, aldus een jurylid. “Een van de deals ging zelfs niet door vanwege een te grote loonkloof tussen mannen en vrouwen.”

Toekomstgericht
Met Project Focus richt PwC zich ook op de toekomst. Dit initiatief helpt medewerkers bij het vinden van een betere work-life balance door middel van resources en training van Goodhabitz, de Focus Academy en Vantage. “Ze denken echt na over wat de nieuwe generatie belangrijk vindt”, merkt de jury op.

Volgend jaar
Om de kwaliteit van de bedrijven die zich aanmelden beter te kunnen toetsen te verbeteren, heeft de jury besloten dat kandidaten volgend jaar gevraagd zullen worden om een korte pitch te houden.

PwC kreeg de M&A Award voor Best Diversity Firm 2024 uitgereikt tijdens de M&A Awards op donderdag 12 december in de Beurs van Berlage.

Related articles