Juryverslag Best Young Private Equity Manager
Op 18 november kwamen op het prachtige hoofdkantoor Capital C van Sijthoff Media, waar de M&A Community sinds 2020 onderdeel van uitmaakt, diverse jury's bij elkaar voor de M&A Awards 2021. De onderdelen Best Young M&A Advisor, Best Young M&A Lawyer, Best Young Private Equity (PE) Manager en Best Small Cap Deal werden op deze dag gescoord. Hieronder het verslag van de bijeenkomst voor Young Private Equity Manager (leeftijd tot en met 35). Hoe is het proces verlopen en hoe is de jury uiteindelijk tot de winnaar gekomen?
De jury
De kandidaten werden geïnterviewd op deze dag door vier doorgewinterde professionals in M&A. De jury bestaat uit:
• Remco van Daal, Partner PwC Transaction Services & Management Board bij PwC Advisory. Remco heeft meer dan 20 jaar ervaren in de M&A markt. Hij geeft leiding aan de Private Equity praktijk van PwC in Europa en won diverse M&A Awards in de categorie Transaction Services.
• Ronald Kemmeren, Vice President bij HPE Growth. Ronald Kemmeren is vanuit zijn rol verantwoordelijk voor het sourcen, evalueren en executeren van investeringsmogelijkheden voor Europese groeibedrijven in technologie. Ook ondersteunt hij HPE Growth's portfoliobedrijven met groeistrategieën. In 2019 ontving Kemmeren de award voor Best Young Private Equity Manager in Nederland.
• Leonard Spigt, Investment Manager bij Active Capital Company. Spigt, vorig jaar winnaar van de Best Young PE Manager Award, is bij Active Capital Company verantwoordelijk voor deal-sourcing, het screenen van opportunities en het ondersteunen van portfoliobedrijven.
• Nathalie van Woerkom is advocaat en partner bij AKD. Zij is gespecialiseerd in fusies, overnames en private equity. Zo heeft Nathalie op verschillende plekken gewerkt aan cross border due diligence en herstructureringen van Nederlandse activiteiten. Cliënten van Nathalie erkennen haar als een ‘leading individual’, een ‘uitstekende onderhandelaar’ en ‘groot teamleider’.
De kandidaten
De volgende zeven kandidaten zijn dit jaar genomineerd voor deze felbegeerde award onder Young M&A’ers:
Chiel Soeter, De Hoge Dennen
Marijn Baartmans, Newport Capital
Marouane Oulad, Rabo Investments
Robbert van Kampen, Bolster Investment Partners
Roel van Ark, Argos Wityu
Sep de Baan, Capital A
Willem van der Graaf, Torqx Capital Partners
Deze kandidaten zijn allemaal voorgedragen door de community op basis van hun kwaliteiten en prestaties. Aan de jury de eervolle taak om de verhalen die collega's hebben geschreven over de jonge talenten te toetsen met kritische vragen. Wordt iemand beschreven als hands-on dealmaker, waaruit blijkt dat dan? Is een kandidaat een pleitbezorger van ESG? Wat doet hij dan concreet op dit gebied?
De criteria: Hoe wordt er beoordeeld?
Iedere kandidaat had twee minuten de tijd voor een scherpe pitch. Daarna volgt acht minuten Q&A met de kritische juryleden. Na afloop van alle sessies scoorden de juryleden individueel de kandidaten en volgde een discussie over wie volgens hen alles in huis heeft om de titel en award in ontvangst te mogen nemen.
Waar letten de juryleden allemaal op bij de beoordeling?
Allereerst op hun technische skills. Veel kandidaten hebben een achtergrond in Finance. Maar dit is niet noodzakelijk. Een aantal hebben bijvoorbeeld natuurkunde gestudeerd. Maakt niet uit, zolang ze maar waarderingsmodellen en waardeproposities van ondernemingen kunnen doorgronden. En natuurlijk hoe ze die skills hebben ingezet bij de deals die ze gedaan hebben.
Over de deals gesproken. Hoe staat het met hun visie en sectorkennis? In hoeverre begrijpen de jonge PE-managers de uitdagingen van ondernemers? Hoe diepgaand zijn hun analyses van sectoren en bedrijven? En zijn ze in staat een concrete visie voor een potentiële nieuwe overname op te stellen? Een visie over hoe een onderneming meer waarde kan creëren? De kandidaten werden stevig aan de tand gevoeld over hun creativiteit, hun ‘trackrecord’ van deals, en hun impact binnen hun private equity firma's waar ze voor werken. Wat is de mate waarin de jonge dealmakers op zoek zijn naar kansen? En hoe zijn ze bezig met het in kaart brengen van (toekomstige) markten, met het opbouwen van de juiste netwerken en met het zelf sourcen van potentiële deals?
Interpersoonlijke skills zijn eveneens zeer belangrijk, vinden de juryleden. Je kunt wel een visie hebben, maar kun je ook managementteams hiervan overtuigen? Zaken als samenwerken, humor en leiderschap zijn hierin cruciaal. En weet je de directie ook strategisch uit te dagen? De pitches en Q&A gaven een goede indruk van de vaardigheden van de talenten op dit gebied. De jury keek niet alleen naar hoe de kandidaten extern bezig waren, maar ook intern. Zijn de jonge talenten de coachende leiders van de toekomst? En ook, hoe leergierig zijn ze? Wat doen ze om hun persoonlijke groei continu te bevorderen?
Een aantal thema's waar ieder PE-fonds vandaag de dag mee bezig is zijn o.a. ESG en diversiteit. De jury let erop dat kandidaten wel wat verder gaan dan het laaghangende fruit. Veel indicatoren om op te sturen moeten nog ontwikkeld worden. In hoeverre zijn de kandidaten hierover aan het nadenken bij investeringen? Ook op het gebied van diversiteit zijn er verwachtingen. Diverse teams presteren beter. Pakken ze hier al een actieve rol in?
Tot slot keek de jury naar de visie op en inzet voor de PE-markt als geheel. Het imago van private equity is nog steeds niet erg positief en een aantal van de kandidaten onderneemt reeds acties om hierin veranderingen aan te brengen. “Dat mensen ons gaan zien als transformerende katalysator die bedrijven langer in de economie houdt met een visie voor de middellange termijn", zo omschreef een van de kandidaten zijn visie op private equity.
De winnaar
Na een lang juryberaad, waarbij de juryleden het lang niet altijd eens met elkaar waren, kwam er een winnaar uit de bus: Chiel Soeter van De Hoge Dennen. Soeter scoorde op alle bovenstaande punten goed tot zeer goed.
Ook met zijn pitch wist hij indruk te maken. Binnen de Hoge Dennen zet Soeter (32) zich in voor investeringen in de bedrijven van morgen. Daarbij richt hij zich op de pijlers technologie en duurzaamheid. “Op het gebied van duurzaamheid hebben we te maken met gigantische uitdagingen”, ziet Soeten. “Op macroniveau is het nog een hoop ‘bla, bla, bla’, maar wordt er weinig concrete actie ondernemen.” Volgens de jonge M&A-professional kan en moet private equity een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van deze uitdagingen. “De tijd van snelle deals die alleen maar om het rendement draaien is voorbij. We moeten alle stakeholders meenemen bij deals.”
Een concrete investering op dit vlak is in Felyx, een elektrische scooter dienst actief in binnensteden. Natuurlijk is dit een interessante investering voor financieel-strategische redenen. Echter, het past binnen de lange termijn focus die Soeter voor ogen heeft. Binnen het toch vrij traditionele fonds vertegenwoordigt hij de jonge generatie. Hij spreekt de taal van de vaak jonge teams bij innovatieve startups en vormt de linking pin tussen de zeer ervaren senior PE-managers binnen De Hoge Dennen en de nieuwe generatie; ondernemingen die vaak werken aan (technologische) oplossingen voor de eerdergenoemde uitdagingen. “Maatschappelijk rendement is een must naast financieel rendement", aldus de jonge PE Manager.
Gevraagd naar of het maatschappelijk rendement ook ten koste mag gaan van het financiële rendement, antwoordt Soeter bevestigend: “ja, ik vind van wel. Stel dat je een ouderwets bedrijf afzet tegen een nieuwer bedrijf dat een lager rendement heeft, maar wel een impactvolle bijdrage levert aan de energietransitie, dan mag dat wat kosten vind ik. Als het gaat om deze vraagstukken mogen we als private equity wel wat risico’s nemen.
De jury was onder de indruk van deze echt toekomstgerichte PE Manager. En ook in de online stemming op mena.nl deed Chiel het uitstekend. Daarom mag hij zich Best Young Private Equity Manager 2021 noemen!