Juryverslag Best Young M&A Advisor

Wie mag zich een jaar lang de Best Young M&A Advisor noemen? Op donderdag 18 november streden zes topkandidaten voor de eer.

Vier dames in de jury voor de Best Young M&A Advisor Award, zes mannelijke kandidaten. Tanja Kramer (Head of Mergers and Acquisitions bij KPN), Christiane van der Wateren (Business Controller bij Philips Domestic Appliances), Wendy van Luit ( Senior Manager Deals Strategy bij PwC Netherlands) en Willianne van Zandwijk (Managing Partner and Head of Corporate M&A Practice bij NautaDutilh UK) lieten zich donderdag 18 november verrassen door de live pitches van jonge, op de Award jagende M&A-professionals.

Want van verrassingen was zeker sprake in deze 2021-editie, gehouden in het door alle bezoekers bejubelde Capital C-pand aan het Amsterdamse Weesperplein. Wat te denken van mannen op de shortlist met een nationaal kampioenschap zeezeilen op zak, met in het selecte gezelschap een heuse Iron Man. Dan nog die marathonloper. En een breed glimlachende kandidaat die – zeulend met een compleet zonnepaneel – de juryzaal in strompelde… 

Sommige young advisors lieten dit jaar werkelijk niets aan het toeval over in hun pitches om hun onderscheidend vermogen te benadrukken, om eruit te springen. Het waren overigens zeker niet alleen die sportieve hoogstandjes of dat uiterlijk vertoon waardoor de kandidaten van zich deden spreken. Ook de inhoud van de pitches en de manier van spreken verrasten. In met name positieve zin, wel te verstaan. Eén van de young advisors sprak vanuit San Diego, California, via een beeld- en geluidverbinding tot de jury. Waardering alom voor deze voor zijn werkgever naar de Verenigde Staten afgereisde Senior Analyst.

Want ondanks dat het aan die andere kant van de Atlantische Oceaan één uur in de nacht was, zat de kandidaat er kakelfris en in strak pak bij. Noch aan zijn pitch, noch aan de scherpe antwoorden op de vragen die de 4-koppige jury op hem afvuurde, was dat extreem late tijdstip en die aanwezigheid aan de verre Amerikaanse westkust te merken.

Het niveau van de kandidaten was dit jaar sowieso hoog. Net als het zelfvertrouwen onder de deelnemers, zo constateerde de jury al na de eerste pitch.

Díe kandidaat: “Ik ga door waar anderen stoppen, ik heb verantwoordelijkheden gekregen en ik heb die kansen benut. In korte tijd heb ik grote stappen gemaakt, ik pak dingen gelijk op. Als ik aan iets begin, maak ik het ook af. Wat de klant vindt, is het allerbelangrijkste.”

“Knap hoor, en dat om inmiddels 01.30 uur ’s nachts”, aldus één van de juryleden. “Hij weet het goed onder woorden te brengen en is eerlijk door te zeggen dat hij nog moet leren”, aldus een ander.

En: “Zijn doorzettingsvermogen zie je ook terug in dat marathonlopen. Gelukkig werkt hij niet elke dag tot 04.00 uur. Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Zeker een 8!”

Een andere kandidaat vertelde hoe hij in twee jaar tijd van trainee tot associate evolueerde en inmiddels tien transacties op zijn naam heeft. “Ik probeer in de processen altijd goede banden op te bouwen met MT’s.” 

Wat bij de jury erg in de smaak viel: veel van de kandidaten zijn bij hun werkgevers verantwoordelijk voor recruitment van trainees en van jonge analisten. “Mensen zijn immers de grootste assets”, aldus een young advisor. “In het selectieproces vind ik drive, passie en die twinkeling in de ogen heel belangrijk.”

Een ander zei in zijn pitch ‘veel aan de sfeer op kantoor te doen’. Het is de zeezeiler in het gezelschap, een M&A-professional die al op heel jonge leeftijd, hij was amper 13 jaar, met de sport begon. “Daarmee creëerde ik al heel vroeg doorzettingsvermogen, en dat gebruik ik nu nog elke dag. Ik ben positief en straal dat uit. Ook bij weinig slaap blijf ik opgewekt. En ik doe het werk met het gehele team, een gezamenlijke effort, niemand gaat eerder naar huis. We lopen met z’n allen weg, zodra de klus is geklaard. En ja, ook als het heel erg laat wordt.”

Zoals elk jaar gaat het in deze categorie om jonge (leeftijd: maximaal 35 jaar), getalenteerde advisors met drie tot acht jaar ervaring in het M&A-vak en een bewezen track record van deals op MenA.nl. Waarbij ‘de ideale kandidaat’ voor een belangrijk deel bijdraagt aan het team, snel reageert, expertise toont, superieure performance levert en optimaal samenwerkt met zowel seniors, juniors als cliënten. Iemand die altijd gretig is om (bij) te leren en als rijzende ster in zijn of haar expertise wordt beschouwd.

Nou, die gretige M&A-krijgers, op jacht naar de alom begeerde scalp die Young Advisors Award heet, waren tijdens de jury-ochtend zeker komen opdraven. Uiteindelijk sprongen twee deelnemers er voor de vier dames van de jury bovenuit. Waarbij de winnaar, Jesse Voorburgh, Associate Corporate Finance M&A bij ING, net iets beter scoorde dan de runner up. Die overigens weer op de hielen werd gezeten door de overige kandidaten. Want, als gezegd, met de kwaliteit zat het deze editie wel goed. Heel goed zelfs. De online stemming op mena.nl – die voor 25% de winnaar bepaalde – had het verschil nog kunnen maken, maar Jesse Voorburgh behield zijn winnende positie.

En terecht. Uit de vooraf richting jury gestuurde aanbevelingen van de kandidaat die er uiteindelijk met de winst vandoor ging: ‘Jesse Voorburgh beschikt over de intrinsieke motivatie om te leren, om zich verder tet ontwikkelen. Zijn overgave om de beste te zijn, om het beste te ‘leveren’, is waardoor hij gedreven wordt, waardoor hij succes heeft. En door alle geledingen van ING willen mensen graag met hem werken vanwege zijn talenten en ‘likeability’.’

Mooie woorden vooraf. Maar de jury was het, na die live pitch door Jesse, helemaal eens met de lofzang. Als enige kandidaat ging hij de tafel rond om met zijn elleboog Tanja, Christiane, Wendy en Williane te begroeten. Zijn spontane, in sneltreinvaart gesproken woorden waren vervolgens indrukwekkend, overdonderend en to the point. Professionalisme, maar vooral bijna grenzeloos enthousiasme voor het vak, voor de collega’s, voor ‘de bank’ uitstralend. Ja, dat super-talent, die rijzende ster, de M&A-topper van de toekomst. Die stond daar, concludeerde de jury eensgezind.

Jesse Voorburgh, de blik voortdurend op die vier juryleden gericht, over zijn publieke- én PE-deals. “De M&A-dynamiek van kleine en grote deals spreekt me aan.”

Over zichzelf: “Ik ben een sociaal dier, de spil tussen juniors en seniors, kan ingewikkelde zaken uitleggen, heb voor de bank een data analytics tool ontwikkeld. Ik klaag weinig, werk hard, heb een goede eigen mening. Ja, soms kan ik een drammer zijn. En, dat weet ik van mezelf, ik moet beter leren luisteren.”

De jury, in de rebound: “Hoe zie jij je rol als leidinggevende?” Het antwoord, zonder ook maar een sprankje aarzeling uitgesproken: “Als junior werd ik zelf op sleeptouw genomen, die kennis en ervaring gebruik ik nu om juniors mee te nemen, voor hen de drempel zo laag mogelijk te maken. Zo begeleid ik een jongen, afkomstig uit het buitenland, met als doel zijn aanpassingsproblemen op te lossen.”

Over zijn toekomst bij ING: “Ik wil de komende anderhalf jaar andere afdelingen van de bank doorlopen, telkens vier maanden. Om zo brede skills te verwerven en de organisatie te leren kennen en doorgronden.”

Na zijn vertrek, was de jury even stil. Want overdonderd. “Pas 27 jaar en dan al zoveel bagage? Heel knap, zo snel reagerend op vragen, Jesse heeft zeer zeker zijn huiswerk gedaan. Telkens weer de juiste antwoorden gevend, die bewustwording van soft skills, dat sociale, dat communicatieve. Het begrijpen van de dynamiek van de bank en van de M&A-wereld. Een beetje druk misschien? Anderzijds, heerlijk dat tempo! En hij weet het allemaal goed te vertellen. Is deze kandidaat happy? Nou ja, zeker. Die twinkeling in zijn ogen!”  

Een prachtige ochtend, daar in Capital C, waar de late herfstzonstralen zich moeizaam een weg baanden door de ramen van deze voormalige Amsterdamse diamantbeurs. Met een uiterst vakkundige jury, optimaal voorbereid op deze sessie en met karrenvrachten vol ervaring, kennis en deskundigheid. Die overigens één kanttekening plaatste: “Waarom geen vrouwelijke kandidaten, dit jaar? Dat moet in 2022 echt anders!”

Maar, last but not least: met een winnaar die garant staat voor een glorieuze Nederlandse M&A-toekomst. Met Jesse Voorburgh van ING.

Gerelateerde artikelen