Juryverslag winnaar Best Small Cap Deal

14 deals waren er genomineerd, maar slechts één Best Deal Small Cap kan de winnaar zijn.

Genomineerden Best Deal Small Cap 2021
Alliance Automotive Group – Winparts 
Bolster Investments Partners – Optima Cycles 
Broad Horizon – GAC Business Solutions 
Coolblue – ServiceHouse  
CTAC – Oliver IT 
Enrico-Glasbest – Bertolli 
Instabox – Red je Pakketje 
Netafim – Gakon 
NIBC Investment Partners – Hemink Groep 
Revalize – Sofon  
SKion Water – Paques 
Standard Investment – Sparck Technologies 
TerBeke – Campofrio Food Group's Benelux assets 
Waterland – Eropartner Distribution 

Niemand praat erover, maar heel Nederland heeft ze in het nachtkastje liggen: de erotische producten van EasyToys. Private Equity-partij Waterland bracht EasyToys samen met Eropartner om dé koploper te worden in de Benelux – een mooie deal met brede maatschappelijke relevantie en een mooi groeipotentieel.

De categorie small cap deals (dat wil zeggen: deals onder de 50 miljoen) zit vol met dit soort pareltjes. Trotse Hollandse groeibriljanten, vaak nog met de oorspronkelijke ondernemer aan het roer, die de stoute schoenen aantrekken om via een M&A-proces door te stomen naar de internationale markt. Zo gaat Red je Pakketje met Zweedse partner Instabox nu dieper Europa in en komen de Westlandse kassenbouwers van Gakon in verbintenis met Netafim uit Mexico.

Ook zijn er mooie ondernemersverhalen; zo werd de Hemink Groep van een schildersbedrijfje de leidende partij in het verduurzamen van coöperatiewoningen. Daar hebben de DGA’s allemaal ‘nog op de steiger gestaan’, zoals het begeleidende dealteam het zo mooi verwoordde. Het is ook altijd goed voor je topografie: na vandaag weten we allemaal waar Winneweer ligt, omdat daar een bedrijf in auto-onderdelen na twee mislukte pogingen om een webwinkel te bouwen uiteindelijk dé beste site (Winparts, met de Win van Winneweer) op te bouwen, die nu aan de Alliance Automotive Group verkocht is.

Spannende race
De jury was het dit jaar verbazingwekkend eens. Bij slechts een enkele deal liepen de jurybeoordelingen in de categorie ‘Best Deal Small Cap’ van Maasbert Schouten, Rob van der Laan en Brigitte van der Maarel uit elkaar. Dat betekent niet dat het geen spannende race was: niemand scoorde een onvoldoende en uiteindelijk lagen vier deals zeer dicht bij elkaar in de top drie (met een gedeelde derde plek). Het viel de jury dit jaar op dat de kwaliteit van de pitches dit jaar merkbaar beter was dan in alle voorgaande jaren.

De soepel draaiende jury die inmiddels al voor de vierde keer aantreedt baande zich een weg door een selectie van 14 pitches, waarbij er scherpe vragen gesteld werden waarbij de expertise van de jury goed van pas kwam. Zo had Van der Maarel enkele scherpe vragen over de structuur van de kredieten achter de overname en wist Maasbert Schouten altijd precies de onzekerheden in de waardering van de bedrijven te vinden. Rob van der Laan ging een paar keer in op de culturele componenten en de fit – en zo was het hele juryproces een soepel en afgerond geheel.

Uiteraard was er veel aandacht voor de situatie rond COVID-19. Net als vorig jaar vonden veel dealprocessen voornamelijk plaats over de zoom, wat zeker in cross-borderdeals niet altijd hielp. Interculturele communicatie is toch vaak een kwestie van een in een zaaltje tot elkaar komen, iets wat veel dealmakers toch lastiger vonden via de videoverbinding. Toch bleek maar weer hoe vindingrijk de Nederlandse ondernemers met de situatie zijn omgesprongen; voor Paques was dit hét moment om een al jaren voorgenomen overname met SKion af te ronden – het investeringsfonds van een BMW-erfgename Susanne Klatten dat een wereldspeler op het gebied van duurzaam watermanagement opbouwt en waarbij de ontwikkelaar van biologische zuiveringsinstalliaties uit Balk prima in past.

Een andere case die een zeer bijzondere dynamiek doormaakte door de Corona was die van Enrico en Bertolli. De fabrikant van white label pastasauzen verwierf het A-merk uit de boedel van Unilever net op het moment dat heel Nederland lekker thuis Italiaanse maaltijden in elkaar ging knutselen. Super voor de start van de nieuwe groep, maar zuur voor Unilever, dat eigenlijk misschien wel meer aan de transactie had kunnen verdienen.

De winnaar: NIBC Investment Partners – Hemink Groep 
En het bedrijf dat uit beste uit de bus kwam was de overname van Hemink Groep door NIBC. De jury was bijzonder onder de indruk van dit ‘rags to riches’-verhaal van de schilders die een bedrijf uit de grond stampten dat nu een koploper is in de energietransitie. De jury vond het ook mooi dat het bedrijf niet alleen het belang van de coöperaties vooropstelt, maar juist vertrekt vanuit het perspectief van de bewoner. Er werden wel wat vragen gesteld over waarom dit bedrijf nou onderdak moest vinden in de afdeling bijzondere financieringen van NIBC – maar dat bleek achteraf erg logisch, omdat NIBC direct ook de leningen kan leveren die nodig zijn voor grote renovatieprojecten. Ook hadden de grote strategische bouwers diensten die Hemink levert helemaal niet op hun radar. De fit met NIBC was dus heel natuurlijk. Het mid-market M&A team van ING dat de transitie begeleidde had nog een leuk detail meegenomen in de presentatie: een cartoon met alle betrokken dealmakers en bestuurders. Zoiets geeft wel aan dat het proces tussen investeerder, bedrijf en adviseurs in opperbeste sfeer is verlopen.

Misschien nog een kleine tip voor volgend jaar: in zo’n hoogcompetitief deallandschap waar mooie multiples behaald worden kan in de presentatie soms nét het verschil gemaakt worden in de plaatsjes op de ranking. De opdracht is dus aan de inzenders om volgend jaar nog betere en gedetailleerde pitches in te sturen en alles uit de presentatie te halen.

Related articles