M&A Award-winnaar Marcel van de Wijdeven (Nielen Schuman): ‘Teamgeest telt’

Marcel van de Wijdeven over trends en ontwikkelingen in de groeiende markt voor debt advisory.

Vorig jaar won Marcel van de Wijdeven de M&A Award voor Best Debt Advisor. Het was de zoveelste keer dat iemand van Nielen Schuman deze prijs in de wacht sleepte. Waaruit blijkt dat aan debt advisory een toenemende behoefte is, zeker aan het advies van Nielen Schuman: “We hebben een vliegwiel in werking gezet.”

Marcel van de Wijdeven, Partner bij Nielen Schuman, heeft zijn kantoor bij de M&A Awards vaak de prijs voor Best Debt Advisor zien winnen. In het jaar dat hij bij Nielen Schuman begon, werd deze voor het eerst uitgereikt. Winnaar: Robert Schuman. In het jaar daarop: Paul Nielen. Daarna – negen keer op rij: Daan Bouwman. En de afgelopen drie edities was het weer prijs: in 2021 en 2022 won Rafael Gomez Nunez en in 2023 Marcel van de Wijdeven zelf.

Dat de Award voor de Best Debt Advisor in 2010 werd ingevoerd, is tekenend voor het toenemende belang van dit specialisme. Toen naamgevers Nielen en Schuman in 2002 de bank NIBC verlieten om een eigen kantoor te beginnen, waren ze pioniers. “In die tijd gaven banken en accountants voornamelijk M&A- en corporate finance-advies, maar onafhankelijke corporate finance advisors waren er niet of nauwelijks, laat staan debt advisors. Nielen en Schuman behoorden tot de eersten die dit in Nederland gingen doen”, zegt Van de Wijdeven.

Groeimarkt
Het bleek een gelukkige zet. De markt voor debt advisory is in de afgelopen tien, twintig jaar aanzienlijk gegroeid.

Vooral de opkomst van private equity-fondsen speelt een rol. Meestal omdat ze vreemd vermogen gebruiken voor overnames, maar ook wel omdat ze veel gebruik maken van buy-and-build en daarvoor extern kapitaal nodig hebben. Ook buiten de private equity-sector hebben bedrijven behoefte aan groeikapitaal en kijken daarvoor steeds vaker naar verschillende typen vreemd vermogen – zelfs familiebedrijven, die van oudsher toch huiverig voor schulden zijn. De financieringsmarkt is steeds complexer geworden, met een toename aan allerlei soorten financiers die verschillende type instrumenten kunnen bieden naast de meer traditionele bankfinanciering.

Rond de eeuwwisseling waren de banken nog dominant, maar die moeten ten gevolge van de financiële crisis uit 2008 en het overgenomen toezicht door de ECB, steeds hogere buffers aanhouden dan destijds. Dit heeft in het algemeen geleid tot kleinere ’tickets’ – de bedragen die banken bereid zijn te financieren op een krediet en een geringere ‘appetite’ voor leveraged finance: “Voor transacties met een totale schuldcomponent in de leveraged finance markt boven de dertig tot veertig miljoen euro zijn al minimaal twee banken nodig om de financiering te verzorgen.”

Hierdoor is ook ruimte ontstaan voor alternatieve kredietverstrekkers. Waaronder debt funds: fondsen die in hun opzet vergelijkbaar zijn met equity funds die worden gefinancierd door institutionele beleggers, maar zich focussen op de kredietverlening. “In totaal hebben we een lijst van meer dan honderd potentiële financiers, elk met hun eigen specifieke criteria en voorkeuren. Sommige richten zich op specifieke sectoren, zoals food & agri, healthcare of tech, op meer complexe situaties, op relatief kleinere onderneming of juist hele grote. Er zijn fondsen die maximaal tien tot twintig miljoen euro kunnen investeren, terwijl andere wel tot een miljard of meer in de markt zijn.”

Begrijpelijk dat steeds meer private equity-fondsen en andere bedrijven kiezen om financieringsactiviteiten uit te besteden aan debt advisors om hun opties goed in kaart te kunnen brengen.

Terecht natuurlijk, zegt Van de Wijdeven. Debt advisors kunnen deze taak efficiënter en effectiever uitvoeren, waardoor bedrijven zich kunnen concentreren op hun eigen bedrijfsvoering. Dit stelt hen in staat zich te concentreren op hun kernactiviteiten, terwijl debt advisors hun expertise inzetten om de best beschikbare financiering te bedingen. “Een gemiddelde Nederlandse private equity-firma ziet misschien vijf transacties per jaar waarbij vreemd vermogen nodig is, een CFO van een regulier bedrijf misschien eens in de twee of drie jaar (of meer). Wij zijn betrokken bij twintig tot dertig transacties per jaar en wij hebben daardoor goed zicht op de beschikbaarheid van financiering, de opties en voorwaarden in de markt.”

Want, voor de duidelijkheid, ‘debt advisory is meer dan alleen het aantrekken van vreemd vermogen’, zegt Van de Wijdeven: “Het gaat om het samenbrengen van partijen en het helder uitleggen van de bedrijfsvoering aan financiers en de voorwaarden aan de klant. In tegenstelling tot M&A-adviseurs die doorgaans de ‘upside’ of groei verkopen, focussen wij op de ‘downside’ – en leggen we uit waarom een financier zijn geld volgens ons niet zal verliezen aan een bepaalde deal.”

Kwaliteitsstreven
Nielen Schuman heeft in de afgelopen jaren als geen ander weten in te spelen op deze groei van de markt, getuige de volle prijzenkast van het kantoor. Dat juist Nielen Schuman keer op keer een Award voor beste debt advisor wint, heeft verschillende oorzaken. Om te beginnen dat hoge aantal transacties – die twintig tot dertig transacties per jaar. Hierdoor heeft het kantoor een schat aan kennis en ervaring kunnen opbouwen – en blijft het deze opbouwen, want er gaat ‘vliegwielwerking’ vanuit omdat je relevant blijft in de markt.

Het heeft er bovendien toe geleid dat Nielen Schuman is uitgegroeid tot een kantoor met een relatief groot aantal medewerkers: rond de veertig, van wie tien zich volledig richten op debt advisory, ondersteund door een pool van associates en analisten (die worden gedeeld met de M&A-adviestak van de firma). Van de Wijdeven spreekt van ‘een team van hooggekwalificeerde professionals’, die stuk voor stuk ‘gedreven zijn, van complexiteit houden en over een hoog denkniveau beschikken.’ Bovendien: “We streven altijd naar het beste resultaat voor onze klanten. Zelfs als dat betekent dat we ze moeten doorverwijzen omdat onze capaciteit te beperkt is om de gewenste kwaliteit te leveren.”

De kwaliteit houdt Nielen Schuman in stand door voortdurend te investeren in mensen. Zeker de laatste jaren: “Toen we nog een kleiner team waren, hadden we beperkt tijd om starters goed op te leiden. Nu we gegroeid zijn, hebben we die capaciteit wel, wat de continuïteit van onze dienstverlening waarborgt.” Vaak gaat het dan om mensen met een ambitie in M&A – ‘M&A spreekt veel finance-studenten aan, terwijl ze niet bekend zijn met debt advisory omdat het tijdens hun studie niet wordt behandeld’ – maar die tijdens hun stage of carrière bij Nielen Schuman ook de aantrekkingskracht van debt advisory of de combi tussen de twee ontdekken.

Dat Nielen Schuman al meerdere keren een M&A Award wint voor best debt advisor, ziet Van de Wijdeven als een erkenning dat het gelukt is om als team te blijven excelleren. “Dat ik de afgelopen keer heb gewonnen, zegt vooral iets over ons team. Het is een prijs voor het hele kantoor, niet alleen voor mij. We werken immers als een team en iedereen draagt bij aan ons succes. Die teamgeest is essentieel.”

Lees ook: Oud-winnaar M&A Awards Rowdy Schouten (JSA Tax): ‘We ergerden ons aan de traagheid van grote kantoren’

Related articles