Mels Huige: ‘Wij gaan voor focus, niet voor omvang’

Winnaar M&A Awards 2017 - Mels Huige (Best Small Cap Award), partner bij Active Capital Company, over investeren in de portfolio en die blik gericht op het buitenland. “Wij geloven in doen waar je goed in bent.”

De bouw van fabrieken voor BMT in Australië en voor Arnold Suhr in de Republiek Madagaskar… Kapitaalinjecties van miljoenen euro’s, waarmee Active Capital Company zorgt voor versterking van haar portfolio companies. Een daarmee naadloos passend in de bedrijfsstrategie. 

Partner Mels Huige van de Nederlandse participatiemaatschappij beschrijft 2018 als een druk jaar. Het actief investeren in overgenomen bedrijven droeg daar zeker aan bij. “Wij zitten in mooie branches, zoals de food technology. In Madagaskar maken we kinine. Van het zaaien, tot de boombast, tot dat uiteindelijke product. Daarin zijn we uniek, de enige, wereldwijd. De kinine wordt vervolgens voor frisdranken en malariamedicijnen gebruikt. In Madagaskar hebben we een eigen boomplantage. Natuurlijk kijken we ook naar de geopolitieke situatie voor we ‘ergens ver weg’ instappen. De vanille branche is daar momenteel enigszins problematisch, de kinine productie verloopt oké.”

2018 parel

Nog zo’n ‘2018 parel’ voor Active Capital Group:  de investering  in Lumat (Smart Yarn Solutions) Group, een in Weesp gevestigde groothandel in industriële garens. Met als doelstelling het bedrijf, omzet 70 miljoen euro, versneld te laten groeien. Binnen vijf jaar tot boven de 100 miljoen euro, is de verwachting. Lumat heeft klanten in Europa, Afrika en Noord-Amerika. Producten worden onder andere toegepast in de offshore-industrie, de autosector en de weg- en waterbouw. 

Active Capital Company heeft nu een belang van 55 procent in Lumat. “Wij gaan voor focus, niet voor omvang”, zegt Mels Huige, “en blijven ons richten op deelnemingen in het mkb, op bedrijven met een omzet van 10 tot 80 miljoen euro, op de maakindustrie, de technische groothandel, de zakelijke dienstverlening. Zeker ook over de grens, zo zijn we nu actief in Duitsland.” 

Wereldspeler

Snelheid is daarbij soms essentieel. Van eerste kennismaking tot closing binnen acht weken? Geen uitzondering  voor Active Capital Company. Nog een belangrijke transactie afgelopen zomer; de verkoop van Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) aan de Amerikaanse wereldspeler John Bean Technologies Corporation (JBT) voor 32 miljoen euro. Het in Almelo gevestigde FTNON levert onder meer hypermoderne robot apparatuur voor de productie van versproducten, kant- en klaarmaaltijden en diervoeding. Ook deze deal past in de strategie van Active Capital Company; investeren in Nederlandse bedrijven in de maakindustrie om vervolgens een partij te vinden voor duurzame samenwerking.

Een grote crisis verwacht Mels niet snel, een correctie, mogelijk al in 2019, wel. “Wall Street wordt een jaar later Mainstreet, dat zagen we immers al eerder. Maar juist omdat wij in die niche opereren, met bedrijven die minder gevoelig zijn voor elke dip, zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet. Die complexiteit van de transactie, dát trekt me aan in dit vak.”      

Gerelateerde artikelen