Meer risicokapitaal naar cryptobedrijven

Laatst gewijzigd: 19 augustus 2024 09:20
Start-ups in de cryptosector hebben meer geld opgehaald bij venture-capitalbedrijven in het tweede kwartaal van dit jaar.

In het tweede kwartaal hebben venture-capitalbedrijven 2,7 miljard dollar geïnvesteerd in cryptobedrijven. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van gegevens van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Pitchbook. Dat is een stijging van 2,5 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar.

Ondanks deze toename daalde het aantal deals met 12,5 procent.

Deze ontwikkeling volgt op een periode waarin de cryptomarkt piekte, met bitcoin die in maart een recordhoogte van 69.200 dollar bereikte. Deze stijging werd mede veroorzaakt door de goedkeuring van bitcoin-ETF’s door de Amerikaanse SEC in januari. Na deze piek nam het enthousiasme onder beleggers echter snel af, met 80 procent minder investeringen in ETF’s in het tweede kwartaal.

Durfkapitalisten richten zich nu vooral op projecten rondom bitcoin-infrastructuur, zoals nieuwe blockchains en AI-toepassingen. Ze blijven terughoudend met investeringen in consumentgerichte toepassingen, mede door het FTX-schandaal in 2022.

Toch zijn er succesvolle investeringsrondes geweest, zoals de 20 miljoen dollar die blockchain-startup MegaETH ophaalde in juni.

Opvallend is de stijging van het aantal exits tot het hoogste niveau sinds begin 2022, met 26 exits waaronder de overname van Bitstamp door Robinhood Markets. Experts verwachten meer consolidaties in de sector naarmate de markt volwassener wordt.

Gerelateerde artikelen