“Meer deals aan de onderkant van de markt”

INTERVIEW - Maasbert Schouten richtte meerdere bedrijven op, waaronder AFAB en verkocht betaald voetbalclub Vitesse. Hij is actief als bestuurder en bedrijfsadviseur, maar vooral als CEO van investeringsmaatschappij MaasInvest. “De prijs belangrijker vinden dan de voorwaarden is de grootste fout.”

Trots op…
Maasbert Schouten van MaasInvest: "Het kopen en vervolgens verkopen van voetbalclub Vitesse aan een Georgiër, is en blijft een prachtige tombstone."

Deal die mij altijd bij blijft…
"De deal van de geplande verkoop van AFAB Holding – waarvan ik 95% aandeelhouder was – aan een gerenommeerde Angelsaksische private equity-partij in 2007 voor liefst 12x EBITDA, die op de valreep niet door is gegaan." 

Onvermijdelijke deal…
"Er staan naar mijn inschatting veel pre exits aan de ‘onderkant’ van het private equity-spectrum voor de deur. Verder verwacht ik dat private equity steeds meer aan en van andere private equity partijen zal kopen en/of verkopen."

Spijt van…
"Mijn motto is dat je uitsluitend spijt moet hebben van de dingen, die je niet gedaan hebt en beslist niet van de dingen, die je wel hebt gedaan. Dat is namelijk zinloos, en dat geldt evengoed voor deals. Het credo is om een suboptimale deal zo goed mogelijk te managen om er naar omstandigheden een zo goed mogelijk resultaat op te realiseren dan wel de schade te beperken." 

Grootste overwinning?
"Er is niet één grootste overwinning. Iedere gedane deal waarbij de voorwaarden zodanig zijn uitonderhandeld dat risico’s maximaal gemitigeerd zijn en de gecreëerde opportuniteit desondanks maximaal is, is een overwinning en geeft een kick."

Grootste fout?
"De prijs belangrijker vinden dan de voorwaarden. Uiteindelijk zijn de voorwaarden voor de deal het allerbelangrijkst, vooral in het kader van het beheersen van de risico’s."

Trends in M&A?
"Verdere verheviging van tenderprocessen, ook bij relatief kleine deals. Meer creativiteit in de financiering, waarbij naast senior loans ook andere financieringsvormen worden gebruikt. Percentage deals van de gehele ‘taart’ gedaan door private equity nemen toe. Stagnatie van de verkoopprijzen – uitgedrukt in het aantal keer de EBITDA dat betaald wordt, behalve wellicht aan de onderkant van de markt."

Meer deals voor minder geld of minder deals voor meer geld?
"Meer deals voor minder geld. Ik verwacht meer deals aan de onderkant van de markt. Ik voorzie een toename van de concurrentie in dit segment." 

 

 

Gerelateerde artikelen