Matthijs Ingen-Housz: ‘Wij gaan voor impact, niet voor uren’

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 15:17
Hij lijkt een abonnement te hebben op de M&A Award Lawyer Mid-Market. Advocaat Matthijs Ingen-Housz over het geheim van zijn succes.

Door vriend en vijand geprezen om zijn kennis van, en leidende positie in de Venture Capital markt. Ook tijdens de meest recente M&A Awards van 16 december 2021 ging de award voor Best M&A Lawyer Mid-Market naar Matthijs Ingen-Housz van INGEN HOUSZ. Het grote aantal transacties van zijn team doet menig collega M&A-advocaat wel eens verzuchten: ‘Hoe doet die Matthijs Ingen-Housz dat toch?’

Bescheidenheid kenmerkt de 52-jarige, daar waar in het wereldje van de fusie- en overname-advocatuur vooral veel haantjes acteren. Hoe anders is Matthijs Ingen-Housz. Voorkomend, open in het gesprek, op zachte toon pratend, oprecht geïnteresseerd, echt lúisterend.

Aan het einde van elk jaar reflecteert hij op die afgelopen twaalf maanden. Om zich in het jaar dat gaat komen te concentreren op zaken die hij écht belangrijk en vooral ook écht leuk vindt. Dat was eigenlijk al in zijn studententijd zo. Want niet zozeer die studie zelf, maar vooral de nevenactiviteiten fascineerden hem. Zoals die beklimming, in het gezelschap van een hecht vriendengroepje, van een noordelijke Himalaya-reus. En de fietstocht langs de Ganges-rivier, dwars door India.

“Aan het einde van mijn studie wilde ik allerlei opties openhouden”, vertelt Ingen-Housz. “Ik wist wel dat ik niets had met de traditionele advocatuur, waarbij partijen soms alleen maar verder uit elkaar gedreven worden. Mijn ouders lagen rond die tijd in scheiding, dat had zeker met mijn keuze welke richting ik in zou gaan te maken.”

Die keuze werd in 1995 Clifford Chance, in die dagen nieuw en met een dynamisch imago. Vijftien jaar zou hij bij dit grote internationale kantoor blijven, hij vertegenwoordigde onder andere Goldman Sachs PIA, Cyrte en Mediacinco bij de acquisitie van Endemol (2007). In een interview op Rechtencircuit.nl zei hij daarover: “Werken bij een Angelsaksisch kantoor is prettig, omdat daar de niet-juridische vaardigheden vaak doorslaggevend zijn. Je ontwikkelt er zaken als projectmanagement en communicatie. Je leert om van elke e-mail een kunstwerkje te maken.”

‘Ik leerde hoe investeerders denken’
Na Clifford Chance volgden partner-functies bij twee Amsterdamse advocatenkantoren, voordat Matthijs Ingen-Housz in 2014 zijn eigen boutiquekantoor begon. “Ik heb bij Clifford Chance het PE-vak geleerd, ik heb geleerd hoe investeerders denken. Ruim zeven jaar geleden besloot ik te gaan doen waar ik echt plezier in had. Met een tas vol goede ideeën, veelal afgekeken in de startup-cultuur. INGEN HOUSZ is een kantoor dat veel ruimte geeft aan de mensen die er werken. Wij hebben een heel gefocuste praktijk, begeleiden investeringsfondsen, startups en scaleups bij investeringsrondes en exits.

Daar waar veel kantoren sturen op het maximaliseren van winst en het binnenhalen van zoveel mogelijk werk, doen ze dat bij INGEN HOUSZ anders. Op zijn kantoor, met momenteel zeven advocaten, biedt INGEN HOUSZ ruimte aan alle medewerkers om zichzelf optimaal te ontplooien. Het werken vóór en mét startups en investeerders leidt tot steile leercurves.

“Wij maken onze keuzes als kantoor met als doel het verschil te maken voor onze klanten, plezier in ons werk en met elkaar te hebben. Veel heb ik afgekeken van onze startup klanten: focus op een bepaalde praktijk, streven naar marktleiderschap binnen die focus, ‘startup culture’, open communicatie, je netwerk inzetten voor jezelf en je klanten, alles in je laptop en nooit meer iets uitprinten”, vertelt Ingen-Housz.

‘Uit traditionele hok advocaat gestapt’
“Ons team is enerzijds extreem specialist, maar anderzijds generalist, we zijn uit het traditionele hok van de advocaat gestapt”, vervolgt hij. “Juridische punten zijn belangrijk, maar daarmee maken we niet het verschil. We zijn allemaal sterk gericht op de financiële aspecten van transacties, en ook op de menselijke aspecten. Júist het feit dat wij een 'cap table' kunnen lezen en precies weten wat de internationale standaard is in de markt, zorgt dat wij heel gericht kunnen adviseren. We zorgen voor maximale onderhandelingsresultaten met minimale frictie. Dagelijks doen we introducties en aanbevelingen aan onze klanten, met welke co-adviseur of investeerder wel of niet in zee te gaan. Ook aan die rol is veel behoefte.”

Zijn kantoor op de Prinsengracht heeft ruimte voor nieuwe mensen. “We zien volop ruimte voor groei”, glimlacht de founder. “Dat doen we niet zo snel, omdat we topkwaliteit willen borgen en iedereen met aandacht willen kunnen opleiden. We spreken graag af met transactieadvocaten die de grote kantoren beu zijn en de overstap naar de startup wereld willen maken.”

“We zorgen voor maximale onderhandelingsresultaten met minimale frictie.”

“In januari begint onze achtste collega. Vaak kiezen jonge juristen voor een groot kantoor. Vanwege de opleidingsmogelijkheden, maar ook de gezelligheid. Dát was in de afgelopen corona-jaren natuurlijk wel weg op de Zuidas. Wij zijn klein, maar het voelt bij ons als één grote familie met vooral jonge dertigers. Ik ben heel gelukkig met ons team. Een all star-team, dat elkaar alle ruimte biedt om ambities waar te maken, met dagelijks veel klantcontact. We bieden maximale ontplooiing van ieders talenten, fijne relaties met collega’s en klanten. Het met alles wat je in huis hebt de klant verder helpen en toegevoegde waarde bieden. Klanten waarvan we geloven dat die de wereld beter maken.”

Geen gladde marketingpraat, maar realiteit
Aansprekende deals, aansprekende klanten, het verschil maken. Geen gladde marketingpraat, maar praktische realiteit. Zo valt bij cliënten van INGEN HOUSZ op te tekenen. Recent portretteerde deze website nog een door Ingen-Housz begeleide deal: de financieringsronde van 177 miljoen dollar waarmee de Eindhovense scale-up Sendcloud de volgende stap in die reis naar wereldmarktleiderschap kan maken.

Matthijs Ingen-Housz: “Dat is zo mooi van dit werk, van dit kantoor. Ik heb de founders – Bas Smeulders, Rob van den Heuvel en Sabi Tolou – vanaf het begin van hun reis bijgestaan. Dan zaten we, zij nog studenten, in een flatje van één van die drie aan de cola. Zíj te dromen, wij samen te praten over de toekomst van hun bedrijf. En afgelopen september konden we dus die prachtige deal sluiten.”

In een Series C-investering, geleid door Softbank Vision Fund 2 werd die 177 miljoen dollar bijgeschreven op de rekening van Sendcloud. “Ik heb al die stadia, dat hele mooie avontuur, mogen meemaken. Dat is prachtig, dat maakt me blij.”

Daar waar het algemene M&A-beeld het afgelopen jaar onstuimige groei laat zien, is dat in Europese tech nog veel extremer. Zo werd er in 2021 driemaal zoveel in deze sector geïnvesteerd als in 2020. “De tech-sector is echt booming”, concludeert Matthijs Ingen-Housz.

De advocaat is wars van ‘glazen-bol-turen’, is cynisch over vooruitkijken. Maar durft de voorspelling toch wel aan dat die groei ook komend jaar aanhoudt. “Natuurlijk kan dat ook zo maar omdraaien, opdrogen. Maar geld zoekt nu, mede door het renteklimaat, naar een uitweg. De digitalisering is versneld, met corona als katalysator. Investeren in Europese tech is hot, en Nederland staat met al die startups in de Europese top 5 van landen waar nu het meeste investeerdersgeld naar toe gaat. We hebben de wind dus enorm mee en dat voelen we ook.”

Amerikaanse investeerders lopen voorop
Ondernemers hebben anno 2021 toegang tot wereldwijde investeerders. In de race om te investeren in de beste Nederlandse startups lopen veel Amerikaanse investeerders voorop. “Het afgelopen jaar zagen we keer op keer Nederlandse startups kiezen voor buitenlandse investeerders”, concludeert Ingen-Housz. “Vele Nederlandse investeerders hebben een achtergrond in private equity; de oude economie met managers aan het roer. In die wereld verkrijgen investeerders traditioneel controle.”

Maar, zegt hij: “Ondernemers zijn wars van controledrang. Die gaan juist voor groei in vrijheid. Amerikanen lijken daar meer gevoel voor te hebben, zij vereisen minder vetorechten en willen alleen een deel van de aandelen en een seat at the table. Gelukkig ontstaat nu in Nederland ook meer een ondernemerscultuur, ook bij steeds meer investeerders, het is een kwestie van tijd.”

“Het grootste gevaar schuilt er voor ons, als kantoor, in dat je niet overal ‘ja’ op moet willen zeggen”, vervolgt Matthijs Ingen-Housz. “Want té hard werken, betekent dat je geen ruimte voor andere dingen hebt. Natuurlijk praat ik nu over een luxe-probleem. Maar het is wel degelijk een probleem. Daarom is het heel goed om niet op meer uren, maar wel op maximale input te sturen. Voor welke partij voegen wij de meeste waarde toe?”

Grootouders actief in verzet WO2
Zeker ook geen gemeengoed voor die ‘doorsnee Zuidas M&A-advocaat’: Matthijs Ingen-Housz stort zich in zijn vrije uren op vrijwilligerswerk. Zo is hij actief als docent bij ScaleUpNation, en werkte hij voor VluchtelingenWerk Nederland. Wellicht vanwege die link met zijn roots?

“Mijn grootvader Sandor Baracs was een Hongaarse jood die een thuis vond in Nederland”, luidt het antwoord. “Daar trouwde hij in de Tweede Wereldoorlog met mijn niet-Joodse grootmoeder Hester van Lennep. Beiden waren actief in het verzet, onder andere door Joodse kinderen van de Hollandse Schouwburg naar een veilige plaats te smokkelen. In mijn jeugd heb ik heel veel tijd met hen doorgebracht en hun leven is voor mij een grote inspiratiebron.“

Ingen-Housz zat op de Vrije School in Amsterdam. Zijn cv gaf bij een sollicitatie op een functie binnen een groot Amsterdamse advocatenkantoor aanleiding tot afkeurende blikken van een partner, gevolgd door de opmerking ‘U vindt kapitalisme vast een vies woord…’

Jaren later zegt hij daar glimlachend over: “Met dat kantoor is het uiteindelijk dus niets geworden. Maar ik ben zeker óók kapitalistisch. Dat heb ik gemeen met startup founders. Want ook zij combineren vaak idealisme met kapitalisme. In Venture Capital zie je tal van jonge, nuchtere zakenlieden die geld willen verdienen, maar daarnaast toch ook iets goeds voor de samenleving willen doen. Niet óf, óf. Maar én, én. Prachtig toch?”

 

Matthijs Ingen-Housz (52 jaar) woont in Utrecht en is getrouwd met psychologe Melanie. Samen hebben ze twee dochters (15 en 18 jaar), van wie de oudste nu in Helsingør, Denemarken, op het International People’s College zit.

De fouder van boutiquekantoor INGEN HOUSZ heeft een indrukwekkende sport cv. Zo beklom hij Himalaya-toppen in Noord-India, doet aan toerskiën in de Alpen, is fervent langeafstandschaatser met twee Elfstedentochten op zijn palmares…

Laatst gelezen boek: Homo Deus van de Israëlische auteur Yuval Noah Harari. Favoriete (Netflix) serie: Breaking Bad. Het fijne van het runnen van dat eigen kantoor én tevens zijn levensmotto: ‘Gooi alle gouden boeien los!’

Gerelateerde artikelen