Martijn Nijland aan de slag bij Deloitte: ‘we willen een independent trusted advisor zijn’

Martijn Nijland is per 1 mei werkzaam als director Real Estate Debt & Capital Advisory bij Deloitte om de Nederlandse en Belgische markt te bedienen. Hiermee keert hij na tien jaar ING Real Estate Finance terug op het oude nest.

 

Het oude nest Deloitte is volgens Martijn Nijland in de afgelopen 10 jaar “substantieel veranderd” ten opzichte van de tijd dat hij hier als accountant werkte (2001-2008).

“Het lijkt wel alsof het DNA is gereset, Deloitte is veel dynamischer geworden. Er hangt een zelfverzekerde sfeer. Je kunt duidelijk merken dat Deloitte zich verder heeft ontwikkeld tot een topspeler in de markt”, zegt Nijland. Deloitte staat in de M&A-markt volgens hem bekend als een vooraanstaande onafhankelijke adviseur op het gebied van debt en capital advisory. Hoewel de aard van zijn werkzaamheden identiek is aan het team dat hij versterkt, zal Nijland met zijn komst de vastgoedexpertise van het team verbreden. “Sinds 2002 ben ik werkzaam in de wereld van vastgoedfinanciering. Daardoor beschik ik over een goed netwerk aan zowel de commerciële- als financiëringskant”, vertelt Nijland, die zijn rentree bij Deloitte dan ook omschrijft als ‘plug and play’.

De nieuwbakken Deloitte-director heeft de vastgoedfinancieringsmarkt de afgelopen jaren aardig zien veranderen. “Traditioneel werd deze gedomineerd door grote banken. Alleen zullen zij onder druk van de meest recente crisis en steeds stringentere regelgeving, zoals nakende Basel-aanpassingen, terughoudender worden met het financieren van vastgoed”. Hoewel de banken een prominente rol blijven spelen ziet hij veel nieuwe toetreders op de markt. Dit betreft een steeds breder en internationaler spectrum waarbij vastgoedfinanciering steeds verder op maat zal kunnen worden aangeboden. Daarnaast staat de traditionele vastgoedmarkt volgens de director op de drempel van ‘een aantal disruptieve ontwikkelingen’. Nijland wil zijn cliënten graag wegwijs maken in dit beweeglijke landschap van vastgoedfinancering.

“Mijn doel is om een ‘trusted advisor’ te zijn, waarbij onafhankelijkheid hoog in het vaandel staat. Hiertoe is het belangrijk dat we een kortetermijnproblemen oplossen met een langetermijnfocus. Het gaat niet alleen om het financieren van de huidige deal, maar ook om hoe deze financiering in de bredere bedrijfsstrategie past. Zo is het onlogisch om een vastrentende lening met een looptijd van 10 jaar aan te gaan, als het waarschijnlijk is dat over 5 jaar je optimale mix in funding zal veranderen. Bij Deloitte hebben we een breed palet aan diensten, waardoor we op alle relevante vlakken kunnen adviseren.”

 

Gerelateerde artikelen