Mars aast op Pringles

Laatst gewijzigd: 19 augustus 2024 11:27
Mars onderzoekt overname Kellanova volgens internationale persbureaus.

Chocoladefabrikant en producent van diervoer Mars onderzoekt een mogelijke overname van Kellanova, het moederbedrijf van onder meer chipsmerk Pringles. Dat melden bronnen aan persbureaus Reuters en Bloomberg. Mocht de deal doorgaan, dan zou het een van de grootste overnames ooit zijn in de sector.

Kellanova splitste in oktober af van voedingsmiddelenproducent Kellogg, bekend van de cornflakes. Het bedrijf heeft een marktwaarde van bijna 22 miljard dollar, omgerekend bijna 20 miljard euro. Volgens de bronnen is het nog niet zeker dat de deal er ook daadwerkelijk komt. Zowel Kellanova als Mars heeft niet gereageerd op vragen van Reuters en Bloomberg.

Mars produceert naast de gelijknamige snoepreep onder meer de Snickers-repen en M&M’s. Ook maakt het bedrijf dierenvoeding van de merken Pedigree en Whiskas.

Verschillende Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijven hebben de afgelopen tijd deals gesloten om door te kunnen groeien. Zo nam J.M. Smucker, dat onder meer dierensnoepjes en koekjes produceert, vorig jaar Hostess Brands over voor 5,6 miljard dollar. Dat laatste bedrijf zat achter de in de Verenigde Staten populaire Twinkies, een soort cakeje met crèmevulling.

Het is de vraag of een grote deal als die tussen Kellanova en Mars met het oog op concurrentie wel kan doorgaan. Amerikaanse toezichthouders maken zich namelijk zorgen dat een dergelijke deal kan leiden tot hogere prijzen en minder keuze voor consumenten.

Zo spande de Amerikaanse markttoezichthouder FTC eerder dit jaar een rechtszaak aan tegen de overname van supermarktketen Albertsons door branchegenoot Kroger. Met die deal is 24,6 miljard dollar gemoeid. Een fusie kan leiden tot hogere prijzen voor boodschappen, vreest de marktwaakhond.

Gerelateerde artikelen