Marktplaats komt in Noorse handen

EBay verkoopt zijn advertentietak aan het Noorse Adevinta. Dat bedrijf betaalt 9,2 miljard dollar, omgerekend 8 miljard euro, voor het onderdeel waar ook de Nederlandse website Marktplaats toe behoort. De in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus leek lang koploper om de divisie over te nemen, maar greep mis.

Het winnende bod van Adevinta bestaat uit 2,5 miljard dollar in contanten en een belang van 44 procent in Adevinta. Het stemrecht dat eBay in het Noorse bedrijf verkrijgt is iets lager, namelijk een derde.

Prosus had volgens ingewijden het hoogste bod gedaan van alle gegadigden, maar wilde de tak helemaal in handen krijgen en geen aandelen vergeven aan eBay. Die eis stelde het Amerikaanse bedrijf in eerste instantie ook niet, benadrukken bronnen rond het verkoopproces. Pas vorige week zou tijdens een bestuursvergadering van eBay besloten zijn toch een belang te willen houden in de tak. Daarmee werd Prosus dus in één klap buitenspel gezet.

Voor Prosus is het de tweede tegenvaller dit jaar op overnamevlak. Eerder greep de investeerder ook al mis in een overnamestrijd met de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com over diens Britse branchegenoot Just Eat.

EBay zette de advertentietak in de etalage onder druk van activistische aandeelhouders. Zij menen dat het Amerikaanse bedrijf veel waardevoller wordt voor beleggers als het zich meer richt op de bekende veilingsite waaraan eBay zijn naam ontleent.

Gerelateerde artikelen