Marie Weijler benoemd tot hoofd investeringen bij Nexus for Development

Met een achtergrond in VC bij TIN Capital en Cottonwood is Weijler klaar voor haar volgende carriere-stap.

Met ingang van 1 september 2024 is de Nederlandse Marie Weijler (33) benoemd tot hoofd investeringen bij Nexus for Development, een klimaat- en ontwikkelingsfonds in Zuidoost-Azië dat mede door de Verenigde Naties wordt gefinancierd.

Hiervoor was zij partner bij de Nederlandse investeringsmaatschappij TIN Capital (voorheen TIIN Capital), een venture capital fonds gespecialiseerd in cyber security. MenA interviewde Marie twee jaar geleden over haar rol bij deze investeerder:

Lees ook: TIIN Capital richt zich op dé groeisector binnen IT: cybersecurity

Bij Nexus for Development wordt Marie Weijler als hoofd investeringen verantwoordelijk voor de huidige portfoliobedrijven en nieuwe investeringen van Pioneer Facility, het grootste fonds van Nexus for Development.

Het Pioneer Facility fonds verschaft leningen zonder onderpand aan bedrijven in Zuidoost-Azië en Bangladesh die klimaattechnologie of duurzame landbouw- en voedselsystemen ontwikkelen.

Ervaring in durfkapitaal en technologische investeringen
Weijler heeft bijna tien jaar ervaring in de investeringswereld en het startup ecosysteem. Op 31-jarige leeftijd werd ze de jongste vrouwelijke partner bij een investeringsmaatschappij in de Benelux toen zij bij TIN Capital aantrad. Hiervoor werkte Weijler als investeringsmanager bij Cottonwood Technology Fund, een Amerikaans durfkapitaalfonds gespecialiseerd in high-tech en hardware, waaronder gepatenteerde klimaattechnologie.

Weijler was medeverantwoordelijk voor het ophalen van 85 miljoen dollar voor Cottonwood Technology Fund III en 25 miljoen euro voor TIN Capital’s European Cyber Tech Fund V. In 2019 stond ze in de prestigieuze Forbes 30 Under 30-lijst. Tevens is ze de eerste Nederlander ooit die werd opgenomen in Venture Capital Journal’s 40 Rising Stars Under 40.

Weijler behaalde cum laude een MBA aan de Quantic School of Business and Technology (Verenigde Staten). Voorts behaalde ze een Master of Laws in ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden en een Master of Arts in Europese Studies aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Fondswerving en focus op duurzame investeringen
“We zijn zeer verheugd dat Marie deel gaat uitmaken van ons team”, aldus Laura Alsenas, directeur van Nexus for Development. “Haar indrukwekkende staat van dienst in durfkapitaal en haar toewijding aan maatschappelijk verantwoord ondernemen maken haar de perfecte kandidaat om impact investeringen in Zuidoost-Azië te bevorderen.”

“Ik kijk er zeer naar uit om Nexus for Development te ondersteunen bij de financiering van technologieën die klimaatverandering tegengaan, in het bijzonder wanneer dit kwetsbare groepen in ontwikkelingslanden ten goede komt”, aldus Marie Weijler.

Nexus for Development legt momenteel de laatste hand aan de fondsenwerving voor het Pioneer Facility fonds. Er staat nog zes miljoen dollar miljoen open. Dankzij het Pioneer Facility fonds krijgen 32 duurzame ondernemingen in Zuidoost-Azië en Bangladesh tot en met 2027 toegang tot financiering.

Lees ook: ‘Veel klimaattechnologieën staan aan de vooravond van de grote omslagcurve’

Gerelateerde artikelen