Marc Bolland wordt partner bij Blackstone

Nederlander Marc Bolland wordt partner en hoofd van de Europese portfolio-activiteiten van Blackstone, het grootste private equity huis ter wereld.

De 57-jarige zakenman stopte afgelopen juni na zes jaar als CEO bij Marks & Spencer, een van de grootste warenhuisketens in het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor was hij vier jaar bestuursvoorzitter van Morrisons, ook een Britse warenhuisketen. Ook zat hij eerder in de raad van bestuur van Heineken.

In zijn nieuwe functie bij het Amerikaanse Blackstone gaat hij zich buigen over de bestaande Europese participaties, zoals Hilton Hotels en Leica lenzen, Daarnaast gaat hij op zoek naar nieuwe bedrijven die aan het portfolio kunnen worden toegevoegd. "Blackstone heeft 24 miljard dollar om te investeren, waar ook ik de beschikking over krijg", zegt Bolland in een telefonische toelichting aan het FD.

Eerder dit jaar verklaarde hij tegen Quote: "Ik word nooit meer CEO". Bolland wilde meer grip krijgen op zijn eigen agenda. "Ik ben nu tien jaar ceo geweest bij een retailbedrijf, waarvan nu zes bij M&S. De komende jaren wil ik een agenda die meer van mij is, meer zelf architect van mijn leven zijn."

Bolland wordt gezien als een van de succesvolste Nederlandse zakenmannen in het buitenland. Marks & Spencer had in 2015, toen hij er nog werkte, een omzet van meer dan 10 miljard pond. Hoewel de algehele omzet terugliep van de keten, liet Marks & Spencer tijdens de aankondiging van het vertrek van Bolland weten dat er geen druk is uitgeoefend om de Nederlander destijds te laten vertrekken. 

Blackstone is de grootste private equity investeerder ter wereld en staat genoteerd aan de NYSE. De investeerder uit Manhattan heeft wereldwijd meer dan 300 miljard dollar vermogen onder beheer. 

Gerelateerde artikelen