Main Top 50: Softwarebedrijven Nordics prima presteerders
Ondanks economische onzekerheden en de hoge inflatie presteren softwarebedrijven in Noord-Europa sterk. De totale omzetgroei daar bedroeg vorig jaar 21 procent. Dat blijkt uit de Main top 50 Nordics, die de software buy & build-specialist uit Den Haag onlangs heeft gepubliceerd.
Voor het eerst heeft Main nu een ranking voor softwarebedrijven in Noord-Europa, de Nordics-editie van de Main 50. De top drie winnaars van dit jaar, in volgorde van ranking, zijn Confirma Software, Bjorn Lunden en Xensam AB.
Rangschikking van softwarebedrijven
De Nordics-editie is een uitbreiding van de jaarlijkse rangschikking van softwarebedrijven op basis van prestatie-indicatoren. Dat zijn omzetgroei, winstgevendheid, cloud en SaaS-omzet, terugkerende omzet en internationale omzet. De ranglijst wordt geverifieerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Menon Economics. Tot nu toe publiceerde Main dit jaar rankings voor de Benelux en voor Duitsland.
Groei van meer dan twintig procent
Uit de financiële gegevens blijkt dat de deelnemende softwarebedrijven de afgelopen jaren consistent groeipercentages van meer dan twintig procent hebben behaald. Een belangrijke drijfveer achter deze groei is de aanzienlijke gemiddelde bijdrage van terugkerende omzet in de afgelopen twee jaar (82% in de Nordics in editie 2024; 62% in Duitsland in editie 2023; en 75% in de Benelux in editie 2023). De overstap naar SaaS in de Nordics blijft versnellen, gedreven door de grote voorspelbaarheid en schaalbaarheid.
Belang van internationale markten
Een opvallend kenmerk van de 2024 Main Software 50 Nordics ranglijst is de substantiële bijdrage van internationale omzet. Meer dan de helft van de totale omzet van de regio (52%) is nu afkomstig van internationale markten; een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 2023-ranglijst voor de Benelux (31%) en Duitsland (17%).
Mondiaal georiënteerd
Deze groei benadrukt de groeiende wereldwijde aanwezigheid van Nordics softwarebedrijven, waar internationale verkoop een veel grotere rol speelt dan bij bedrijven in de Benelux en Duitsland. Schaalbaarheid van cloud-gebaseerde oplossingen is een belangrijke factor in deze uitbreiding, waardoor bedrijven nieuwe markten kunnen betreden en efficiënter klanten kunnen aantrekken dan met traditionele on-premise oplossingen.
Met name Noord-Europese ondernemers zijn al vroeg in hun ontwikkeling mondiaal georiënteerd vanwege hun kleinere thuismarkten, wat heeft geresulteerd in hogere waarderingen, sterkere groeitrajecten en een bredere internationale aanwezigheid.