M&A-hectiek bouwbranche naar kookpunt

In het eerste kwartaal nam het aantal fusies en overnames in de bouwsector toe met 25 procent.

De branche heeft enerzijds te kampen met schrijnend personeelsterkort, anderzijds met steeds meer opdrachten. En om een slag te slaan in die 'war for talent' is het doen van acquisties of het aangaan van fusies hét tovermiddel. Daarbij kiezen grote bedrijven vaker voor die overname en overleven MKB-ondernemingen juist door samen te gaan.

Bouwreuzen als BAM en Heijmans hebben als strategie het kopen van bedrijven met gespecialiseerd technisch personeel. Om die reden nam Heijmans bijvoorbeeld Brabotech Aannemingsbedrijf BV uit Etten Leur over. Waardoor zo'n 40 vakmensen, onder wie gespecialiseerde metselaars, op de huidige overspannen arbeidsmarkt onvindbaar, binnen de poorten werden gehaald.

Cijfers van het CBS tonen sinds 2016 een fluctuerend beeld, maar wel een beeld met die duidelijke trend: heel veel M&A-deals. In 2016 was sprake van 460 bedrijven in de bouw- en installatiesector die van eigenaar wisselden. Dat aantal zakte in 2017 iets in, waarna vorig jaar 400 deals werden genoteerd. En nu dus al 165 fusies en acquisities in de eerste drie maanden van 2019. 

De gekte wordt mede veroorzaakt door grote prijsstijgingen in de nieuwbouw. Prijzen van koopwoningen groeiden vorig jaar met 17 procent, de hoogste stijging in de Europese Unie, aldus cijfers van Kadaster en CBS. En ook vanuit het buitenland komt nog steeds veel vraag. Vorig jaar boekte bedrijven die actief zijn in bouw- en baggerdiensten voor 4,3 miljard euro aan opdrachten, een recordbedrag. Met als voorbeeld de aanleg van palmeilanden in Dubai. Maar ook de aanleg van windmolenparken en het installeren van productiestraten zorgen voor uitpuilende orderportefeuilles. Naast Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten zijn 'onze' bouwers gewild in Duitsland, Denemarken, België en Engeland.

 

Gerelateerde artikelen