M&A’ers hoeven de wereld niet te redden

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:12
De fusie- en overnamewereld heeft een grote maatschappelijke impact. Hebben de M&A’ers oog voor hun invloed op de samenleving of staat de klant altijd voorop? Tijdens het PE en M&A Forum bij KPMG debatteerden panel en publiek aan de hand van vier dilemma’s over deze vraag.

>> Bekijk alle foto's van het PE en M&A Forum 
>> Bekijk alle genomineerden van de M&A Awards 2018

Voordat het plenaire vuurwerk losbarstte waren er vijf rondetafelsessies. In drie gevallen ging het om pitches voor de felbegeerde M&A-awards. Diverse smallcapdeals

werden op een creatieve wijze aan de jury gepresenteerd. Dit jaar worden er voor het eerst twee Young Talent Awards uitgereikt: Young M&A Advisor en Young M&A Lawyer. De talenten moesten tegenover een jury van oud-winnaars en seniors hun grootste dilemma over het voetlicht brengen.

Nuchtere M&A’ers

Na de pitch konden de talenten op adem komen bij de borrel en de plenaire masterclass. Gastheer Danny Bosker keek uit naar de dilemma’s die executive coach Arvid Buit voor zou leggen. “Twijfel past normaal niet bij adviseurs, omdat we het allemaal zo goed weten”, zei Bosker met een knipoog.

Stemmen voor de Young M&A Lawyer Award kan hier
Stemmen voor de Young M&A Advisor Award kan hier
Stemmen voor Best Small Cap Deal kan hier

Panellid en achtvoudig M&A-winnaar Jan-Louis Burggraaf (Allen & Overy) mocht als eerste reageren op de stelling: Hoogmoed komt altijd voor de val in de M&A-wereld. De ervaren advocaat herinnerde het publiek eraan dat hoogmoed een Bijbelse oerzonde is, maar gaf eveneens een praktisch bezwaar. “Overschatting leidt niet tot juiste inschattingen”, zegt Burggraaf, die overigens niet denkt dat overmoed meer voorkwam in de M&A-wereld dan elders. Collega-jurylid Boudewijn Molenaar van Gilde constateerde dat de private-equitywereld ook voornamelijk bevolkt wordt door nuchtere mensen. Hoogmoed is volgens hem een onhandige strategie omdat partijen van elkaar afhankelijk zijn in een M&A-proces.

Organiseer tegenspraak

Organisatiepsycholoog Kil

ian Wawoe benaderde de stelling vanuit wetenschappelijke hoek. Uit onderzoeken naar fraude blijkt dat de combinatie van hoge targets, hoge beloningen en overmoed vaak leidt tot fraude. Een indicator van de overmoed kan bijvoorbeeld een grote foto in het jaarverslag zijn. Volgens Wawoe is het beste recept tegen overmoed het organiseren van tegenspraak. Hij noemt de partner thuis als potentiële bron van tegenwicht. “Al kan dat soms weer een reden zijn om de partner in te wisselen”, grapt de organisatiepsycholoog.

De stelling “beter één goede koper dan alles op de veiling” lokte genuanceerdere reacties uit dan moderator Buit gehoopt had. Een M&A-adviseur in het publiek merkte op dat na een 1-op-1-situatie een knagend gevoel bij de verkoper kan achterblijven. “Is de markt dan wel echt getest?” De gemeenschappelijke deler in de zaal is dat het ideale proces per deal verschilt. “Waarom wil iemand iets verkopen? Prijs is niet altijd het enige criterium. Wil je met veel randvoorwaarden wel een auction houden? Dat kost veel energie”, vat iemand samen. Buit wil van het panel weten of er aandacht is voor de menselijke kant bij deals. Volgens Wawoe staat mens & cultuur laag op de prioriteitenlijst bij deals. “Terwijl dit vaak de reden is dat deals niet werken.”

Wanneer de Burggraaf de derde stelling (‘bij wet moet worden vastgelegd dat overnames geen negatieve gevolgen mogen hebben voor de maatschappij’) voor de voeten geworpen krijgt reageert hij uitgesproken. De jurist ziet de stelling als onhoudbaar. Hoe lang mogen zich geen

negatieve gevolgen voordoen en hoe definieer je deze überhaupt? Burggraaf stelde na een korte historische uitweiding, ‘in de jaren 70 verkocht je een bedrijf gewoon niet en was M&A-advocaat geen chic beroep’, wel voorstander te zijn van het stakeholdersmodel. “Maar dit schiet nu soms door”, meent de Allen & Overy-advocaat. “Aandeelhouders mogen zich haast niet bemoeien met besluiten van de Raad van Bestuur of Raad van Commissarissen, terwijl buitenlandse aandeelhouders met goede sectorkennis iets kunnen toevoegen.”


Wawoe meent daarentegen dat de maatschappij nauwelijks serieus wordt genomen. “Bij beloningsdiscussies komen ze pas in beeld als het te laat is. De maatschappij moet eerder betrokken worden bij dat soort discussies.” Een aanwezige journalist in het publiek schetst een spanningsveld. “Je kunt niet alles doen om je opdrachtgever blij te houden en tegelijkertijd alleen maar dingen doen die goed zijn voor de maatschappij.” Burggraaf meent dat het ook een oneigenlijke vraag aan de adviseur is. “De mensen hier hoeven de wereld niet te redden. Sterker nog, ik zou niet willen dat het hun taak was. Maar ze moeten binnen de kaders van de rechtsorde wel ethiek meenemen in hun advies.” Molenaar stelt daarentegen dat het als adviseur bij onverkwikkelijkheden verstandig kan zijn om weg te lopen in een deal, omdat anders je reputatie in het geding kan komen.

Als laatste kregen de panelleden de stelling ‘stress is de brandstof voor succes’ voorgeschoteld. Een gedachte die ironisch genoeg niet uitgebreid behandeld kon worden wegens

tijdsdruk. De drie panelleden mocht als afsluiter het publiek een vraag meegeven die ze bij de borrel voor zichzelf mochten beantwoorden. Burggraaf vroeg de M&A’ers na te denken over hun maatschappelijke relevantie buiten het vakgebied, terwijl Molenaar van de vrouwen wilde weten hoe zij de topposities gaan bemachtigen. Organisatiepsycholoog Wawoe gaf de zaal mee na te denken wanneer ze voor het laatst iets over een collega tegen hun partner hadden gezegd, wat ze niet tegen die persoon hebben gezegd.

Met die opdrachten tot zelfreflectie kon men richting de borrel, maar niet voordat er een blik omhoog was geworpen naar het grote scherm. Daarop verschenen namelijk alle genomineerden voor de M&A-awards. Die kunt u ook hier vinden.

Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken?
Maximaliseer uw kans op succes en schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. 4 tips: 

1. Bezoek de M&A Awards op 13 december in Beurs van Berlage
Met 1000 professionals is de M&A Awards het jaarlijkse hoogtepunt van de M&A Community met prestigieuze prijzen voor de beste deals, dealmakers, adviseurs en financiers. Een evenement met schwung, black tie, hospitality en topentertainment. Professionals simply can’t afford to miss out. Boek nu een tafel of feestkaart via Overnames.nl.

2. Vind alle top-notch adviseurs in de Top 1000 Dealmakers 2019
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos dit uitstekende naslagwerk (330 pagina’s!) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. De Top 1000 Dealmakers 2019 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

3. Word nu lid voor meer kennis en meer deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens
de M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, in M&A Insight, Database & Leaguetables, M&A Magazine en de Top 1000 Dealmakers. Gratis naar M&A Awards-galafeest? Word vóór 13 december lid via MenA.nl.

4. Bezoek de Nieuwjaarsbijeenkomst 2019 bij Houthoff in Amsterdam
Op woensdag 19 januari om 16.45 uur heten wij alle genomineerden en winnaars welkom tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst 2019 bij Houthoff, Amsterdam. Proost op een succesvol 2019 met leden van de M&A Community en CFO Association en ontdek de beste kansen voor 2019.  Meld u hier alvast aan.

Gerelateerde artikelen